Hopp til hovedinnholdet

Gravid med p stav?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. For ca fire måneder siden begynte jeg på p-piller(cerazette) og etter ca to måneder gikk jeg over til p-stav. Jeg fortsatte med pillene en uke etter at staven ble innsatt. Jeg tok ikke graviditetstest eller gynekologisk undersøkelse, hverken før pillene eller pstaven. Jeg har fått mensen sånn noenlunde regelmessig både ved pillene og pstaven, men i mye mindre mengder og mye brunere enn det jeg hadde før jeg begynte på pillene. Den siste uken har jeg vært mye svimmel og litt kvalm, i tillegg til at magen har blitt litt rundere og jeg har hatt noe magesmerter. Selv om jeg vet at p-stav er nesten 100% sikkert, så er jeg fortsatt livredd for at jeg kanskje har blitt gravid. Er det da farlig å være gravid mens jeg har pstav, og hvilke muligheter har jeg for å ta abort? Eller burde jeg ikke stresse med dette? Takk for svar<3

Besvart 10.08.2018 11:49
 

Svar
Hei

Så fint at du kontakter ung.no og så bra at du bruker p stav, den beskytter godt mot graviditet. Det høres også ut som at du har beskyttet deg godt i overgangen fra å bruke Cerazette til p stav.

Symptomene du har med brunaktig utflod/blødning og noe magesmerter kan være pga p staven. Dersom du er bekymret for graviditet bør du ta en graviditets test, den kan du få gratis hos helsesøster, på helsestasjon for ungdom og på ett Amathea kontor. Det er vanlig at man tar en test for å utelukke graviditet før man setter inn en p stav, så den kan være greit å gjøre det.

Dersom det viser seg at du er gravid og at du ønsker å fortsette svangerskapet så bør p staven fjernes. Dersom du vil ta en abort så kan man ringe direkte til gynekologisk poliklinikk på det sykehuset man ønsker å bruke og bestille time til det som heter forundersøkelse til abort. Det er gratis å ta abort i Norge.

Håper dette var svar på det du lurte på, legger ved noen artikler du også kan lese

Vennlig hilsen

Amathea, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Du er redd for å ha blitt gravid, bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller mensen er litt sen. Du tenker at du må få sjekket det ut, men NÅR kan du egentlig ta en graviditetstest som gir deg et sikkert svar?

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid? Vanlige spørsmål

Jente tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det - du tar en sjanse eller kondomet kan sprekke. Så kommer redselen for å være gravid. Her finner du svar på noen vanlige spørsmål i denne forbindelse.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den, eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet