Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg og kjæresten min hadde sex men brukte ikke beskyttelse siden vi tenkte ikke over det, men nå angrer jeg veldig... jeg er veldig redd for at jeg har blitt gravid! Jeg vet at det jeg gjorde var galt og at jeg er alt for ung til å ha sex! Er veldig lei meg for at jeg hadde det! Jeg har ikke fått mensen enda. Jeg pleier ikke få det på en fast dato men jeg pleier å få det i starten av måneden men jeg har ikke fått det enda! Har ikke lyst til å si det til foreldrene mine de eneste som vet om dette et han og meg! Pliz svar meg så fort som mulig er kjempe redd og vet ikke hva jeg skal gjøre!

Besvart 12.10.2018 10:01
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Så trist at det skulle bli slik etter at du har hatt sex med kjæresten din. Det er nok slik at hvis man har sex uten beskyttelse så kan man bli gravid. Man vet ikke når kroppen har eggløsning og sæd vet man lever i livmoren i opp til 7 dager og ligger og venter på denne eggløsningen. 

Anbefaler deg å ta en graviditetstest 3-4 uker etter at dette skjedde. Først da kan du ta en test som du kan stole på fordi det tar så lang tid før kroppen begynner å produsere hormoner som testen skal lese av.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år.

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Hvis du er gravid så anbefaler vi deg å ta kontakt med Amathea, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. De samme plassene har også gratis tester og der kan du også snakke om evt oppstart av hormonell prevensjon slik at du skipper ha oppleve dette igjen. 

Du bør tenke på at før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. 

Før du har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Når du føler deg moden for det og du har funnet en du er trygg på og opplever at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre.

De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid.

Sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse.

Bruk masse tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse.

Håper svaret var til hjelp for deg. 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer

Ungdom krever kondom!

Gutt holder et kondom (coloutbox.com)

Noen ganger er det vanskelig å be om å bruke kondom. Eller ingen har husket å ta med et kondom… Det finnes mange unnskyldninger for ikke å bruke kondom, men er de gode nok til å akseptere det å ha ubeskyttet samleie?

Ungdom har talt: Vi krever kondom! Hver gang, og under hele samleiet.

Stem også i vår kondom-VOTE

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den, eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet