Hopp til hovedinnholdet

Har p-stav, kan jeg være gravid?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg satte inn p-stav for over ett år siden, og har ikke hatt noen blødninger siden den ble satt inn. Jeg har nylig fått kjæreste, og vi har hatt sex. Vi har ikke brukt kondom fordi vi tenkte det var sikkert nok med p-staven. Men, nå begynner jeg å lure, kan jeg være gravid? Han har kommet inni meg flere ganger, og i det siste har jeg hatt plager som ømme brydtvorter og bryster. Magen kan til tider føles oppblåst ut, og jeg begynner nå å få helt panikk. Jeg fikk også mensen for et par dager siden, noe jeg synes var veldig merkelig siden jeg ikke har hatt det før, helt til nå. Hva kan dette være? Er jeg gravid?

Besvart 07.12.2018 13:32
 

Svar
Hei

Nei, jeg tror ikke at du gravid. P-stav er et av de sikreste langtidsprevensjonsmidlene som er på markedet, og den vil frigi hormoner i 3 år etter innsetting. Men selv om det er uhyre sjeldent at det forekommer en graviditet med p-stav, kan man jo aldri garantere noe. Så for å være helt sikker og for at du kan få ro, er det greit å ta en test. Dette vil gi deg et helt sikkert svar, selv om jeg ganske sikkert tror at denne vil være negativ.

Det er mange som mister mensen etter at p-staven er satt inn, men det er også mange som opplever blødninger selv etter at mensen har vært borte over lang tid. Det er viktig å huske at blødninger også kan skyldes en seksuelt overførbar infeksjon f.eks klamydia. Det kan være veldig greit å sjekke seg for dette om dere ikke alt har gjort det. Det er gratis å sjekke seg for dette på helsestasjon for ungdom.

Dersom blødningene dine blir plagsomme, kan du snakke med legen din. Det kan være et forsøk verdt å bruke p-piller ved siden av p-staven over en kort periode. Dette kan gjøre at blødningene din forsvinner igjen. Det er ikke hvilke som helst p-piller man kan bruke, så dette gjøres som sagt, i samarbeid med legen din. Ønsker deg en fin helg.

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet