Hopp til hovedinnholdet

Må helsesøster informere foreldre om graviditet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei. jeg hadde sex for snart to uker siden. jeg hadde sex mens jeg var to dager forsinket med mensen. meg og gutten glemte å ta på kondom i begynnelsen og holdt på uten kondom ca halve sexen. jeg har enda ikke fått mensen og begynner å tenke på om jeg kan være gravid?! han kom inni kondomen men har hørt at det kan komme pre-cum og sæd under hele sexen. og hvis det skulle skje at jeg i verstefall er gravid, så kan jeg virkelig ikke fortelle foreldene mine om det, det nekter jeg å gjøre. hvordan kan jeg da ta abort uten at foreldrene mine vet om det? håper det går. er ganske redd fordi helsesøster på skolen fortalte at hvis man tar test hos henne og testen er positiv så må hun informere foreldrene mine om det, men det kan jeg virkelig ikke la skje. plis svar fort.

Besvart 19.12.2018 14:37
 

Svar
Hei

Så fint at du kontakter ung.no.

Det er ikke godt å gå og bekymre seg for om man er gravid, så jeg vil nok anbefale deg å ta en test for sikkerhets skyld. Du skriver at helsesøster sier at hun må informere foreldrene dine. I følge loven så kan helsesøster/fastlege vurdere hvorvidt det er stor nok grunn til at foreldrene dine ikke skal få informasjon om en eventuell graviditet.

Jeg legger ved en artikkel om abort og der står det at dersom man er under 16 år så gjelder det at: Opplysninger gis ikke til foreldrene eller andre med foreldreansvaret når du av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette. Det er legen som foretar vurderingen av om grunnene bør respekteres eller ikke. Legen tar ikke i utgangspunktet kontakt med dine foresatte, men vil oppfordre deg til å gjøre det selv, og evt. tilby seg å bli med på å prate med dem. 

Dersom det er en helsestasjon for ungdom der du bor, eller ett Amathea kontor så kan du få tatt gratis graviditets test der også, dersom det føles tryggere enn å gå til helsesøster på skolen.

Jeg håper dette var svar på det du spør om

Vennlig hilsen

Amathea, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet