Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er det å føde?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på ca hvor vondt det er å føde. Når folk sier at det er det vondeste i verden så lurer jeg på om jeg i det hele tatt kommer til å klare det. Jeg har noen spørsmål om graviditet og føde. Hvor gjør det vondt når man føder? Gjør epiduralen vondt? Gjør de sprøytene du får vondt? Gjør det veldig vondt når man skal presse ungen ut? Hvor tidlig kjenner man om man er gravid? Når i graviditeten kan man kjenne ungen bevege på seg? Når skal skal man gå på ultralyd når man født finner ut at man er gravid? Hva gjør jeg om jeg blir gravid men kjæresten ikke vil ha barn og om jeg ikke har lyst å ta bort barnet? Jeg har veldig lyst på barn så det er derfor jeg spør så mye men jeg er bare veldig nysgjerrig hehe. Takk på forhånd :)

Besvart 12.06.2019 11:42
 

Svar
Hei

 Så bra at du tok kontakt med ung.no.  Det var mye du lurte på og jeg skal forsøke å svare på dem så godt jeg kan. 

Det er smertefullt å føde, hvor vondt man har er forskjellig fra kvinne til kvinne. Det som er viktig å tenke på er at smertene er funksjonelle. Smerter er som regel et signal på at noe er galt, når du føder  har du smerter  fordi et barn er I ferd med å komme til verden. Det er normalt å ha sterke smerter ved fødselen og de er ikke tegn på at noe er galt! 


 De fleste kjenner riene som en smerte i korsryggen, og den kan også "stråle" nedover beina. Mange kjenner i tillegg smerter i nedre del av magen. Riene er i førstedel av åpningstiden milde, men utover I fødselen øker de i intensitet.

I startfasen har man gode pauser mellom riene, og selve rismerten varer ikke så lenge.Utover i fødselen øker rienes intensitet. Mot slutten av åpningstiden kommer riene svært tett og de varer lenger. Dermed blir smerteopplevelsen mer intens. Underveis produserer kroppen sitt eget morfin, endorfin, som gjør at toleransen for smerte øker. Det vil si at den fødende må mobilisere all sin energi for å takle smerten i åpningstiden, men at hun i de fleste tilfeller vil oppleve at det er mindre smertefullt å presse barnet ut, og at denne fasen går relativt fort.

 Fødselssmerter er også å kjenne at barnet beveger seg nedover fødselskanalen og å kjenne en pressende smerte i underlivet når barnet presses ut. Denne fasen er den korteste.
Noen kvinner sier I etterkant av fødselen at å takle smerten var en triumf og gav dem følelsen av mestring.

Å få en epidural oppleves også forskjellig fra kvinne til kvinne,  noen opplever  det som litt ubehagelig andre  som smertefull.  Før epiduralen blir satt får man bedøvelse og da blir det et sprøytestikk. De fleste synes at et sprøytestikk er ubehagelig, men at smerten er kortvarig og moderat.

Uteblitt menstruasjon er som regel første tegn på at man er gravid. Avhengig av menstruasjonssyklus og regelmessighet av menstruasjon vil man registrere  dette et par dager etter forventet menstruasjon.   Kvalme med eller uten oppkast, ømme og forstørrede bryster, hyppigere vannlating uten svie og økt søvnbehov kan også være noen av de første symptomene på graviditet.  Dette vil komme I de første ukene etter uteblitt menstruasjon.

Hvis du er gravid for første gang er det sjelden man kjenner at barnet beveger seg I magen før uke 17 -18, noen kjenner det ikke før de er I 20 - 22 uke.  Dette er igjen litt vanskelig å svare på fordi det er så forskjellig fra kvinne til kvinne.

Alle gravide får tilbud om en ultralyd I uke 17 - 18.  Noen har behov for en tidlig ultralyd  I uke 12. Man trenger ikke å ta en ultralyd for å vite at man er gravid, man kan ta en gravidtetstest som også gir en veldig sikker diagnose.

Det er veldig viktig at bade du og kjæresten din er enige om at dere begge vil ha barn før du forsøker å bli gravid. Beslutningen om å få barn, når og med hvem, er en av livets viktigste valg og den bør tas I felleskap.   Det er svært viktig at dere er enige bade for dere og barnets skyld.  Hvis du finner ut at du er gravid og dere ikke er enige om hva dere vil gjøre; fullføre graviditeten eller ta abort kan dere ta kontakt med Amathea for å få veiledning. Amathea finnes I neste alle fylker I landet.

Jeg har lagt ved noen artikler som du også kan lese og som vil utdype det svaret jeg har gitt deg.    

 

 

 

 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer

Fødsel - hva skjer egentlig?

Fødsel (colourbox.com)

Du har kanskje hørt mye om hva det vil si å føde barn, men de vanligste historiene handler ofte om hvor vondt eller vanskelig det er. Men visste du fødselen har tre helt ulike faser og at den kan starte på flere ulike måter?

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet