Hopp til hovedinnholdet

Hadde bare mensen i en dag, kan jeg være gravid?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg hoppet over mensen med loette p-piller 14 juli men jeg fikk fremdeles mensen. Jeg skulle ha fått mensen igjen 8 -12 august men mensen varte bare i en dag. Jeg og kjæresten hadde ikke ubeskytta sex i perioden fra jeg kom hjem fra syden til 8 august. Vi hadde ubeskyttet sex 10 august. Nå lurer jeg på om jeg er gravid siden mensen bare varte i 1 dag.

Besvart 13.08.2019 18:00
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Loette er en p-pille som inneholder østrogen hormoner. Dette i kombinasjon med dine egne østrogen hormoner kan gi forandring i blødnings-mønsteret. Vi ser at noen ikke klarer å utsette blødningen i den uken med p-piller uten hormoner, selv om de fortsetter rett på ett nytt brett med aktive p-piller. Dette er helt normalt og ikke farlig. 

Det viktigste er at du tar dine p-piller riktig. Her er en oppskrift som er viktig å følge:

sexogsamfunn.no/wp-content/uploads/2017/08/21-pille-360x208.png" sizes="(max-width: 360px) 100vw, 360px" srcset="www.sexogsamfunn.no/wp-content/uploads/2017/08/21-pille-360x208.png 360w, www.sexogsamfunn.no/wp-content/uploads/2017/08/21-pille-32x18.png 32w" alt="" width="360" height="208" />

Det er egentlig ingen grense for hvor lenge du kan utsette blødninger. Før eller siden vil du allikevel begynne å blø selv om du tar hormonpiller kontinuerlig. Noen får blødning selv om de hopper over den hormonfrie uken, andre får blødning etter kun å ha hoppet over de hormonfrie pillene én gang, mens andre kan hoppe over flere ganger før det kommer en blødning.

Synes du det er slitsom at du ikke klarer å hoppe over uten å få blødning så kan du starte opp med en p-pille med litt mer østrogen i seg (eks Microgynon 21). Da vil du kanskje klare det. 

Hvis du tar hormonpillene kontinuerlig og du begynner å blø, tar du en pause i opptil 7 dager. Pausen kan være kortere; 2-4 dager er ofte nok. I pausen vil du kanskje blø litt kraftigere i noen dager. Når du starter med p-piller igjen, vil blødningene mest sannsynlig stanse. Du kan ta pause uansett hvor du er på brettet, så lenge du har tatt hormonpiller sammenhengende i minst 21 dager før pausen.

Som du ser så var du beskyttet mot graviditet fordi du tok p-pillene dine riktig. Det at du bare blødde en dag har ikke noe å si. Det er bare de gangene du vet at du har glemt en p-pille i en eller flere dager at du utsetter deg for graviditet. Da kan du ta en graviditetstest 3-4 uker etter at det skjer.

Gratis tester får du hos helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. Noen får blødning etter at de er smittet med klamydia. Mistenker du dette så er det fint å teste seg. 

Håper at svaret var til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mange blir smittet av klamydia

Par i senga (colourbox.com)

Rundt 25 000 tilfeller av klamydia oppdages hvert år. Mange tester seg ikke, og siden klamydia sjelden gir symptomer, kan mange være smittet og smitte andre uten å vite det. Det gjør at faren for å bli smittet ved ubeskyttet sex er stor.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet