Hopp til hovedinnholdet

Jeg er utrolig trøtt og sliten nesten hele tiden

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er utrolig trøtt og sliten nesten hele tiden. Jeg sover ca 7 timer per natt i hverdagen og har utrolig problemer med å stå opp om morgenen. Da er jeg også utrolig sliten mye av dagen og mange ettermiddager sovner jeg på sofaen. I helgene sover jeg/ligger i sengen og slapper av(som om jeg skulle sovet) i opptil 13/14 timer, og skulle gjerne ha ligget lenger om moren min ikke maste på meg og ble sur. Når jeg da står opp er jeg fortsatt sliten og ofte blir det at jeg legger meg på sofaen. Hva kan det være? Har virkelig ikke lyst at det skal fortsette sånn, har lyst til å få mye mer ut av helgedagene

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Første bud når man føler seg så sliten, er å ta en tur til fastlegen og få sjekket om man har en infeksjon, mangler på viktige mineraler og vitaminer, eller andre ting.  Noen ganger kan noe slikt være årsaken, og det er viktig å få sjekket ut.  Du høres ut til å ha god døgnrytme, men kanskje er det noen ting du allikevel kan gjøre for at det skal bli optimalt.  Prøv å legg deg rundt 22 hver kveld, så du får rundt 9 timers søvn.  Det kan kanskje være nødvendig.  Få trening og dagslys om dagen og spis regelmessig og sunt.  Se også råd i artikler under. 


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse