Hopp til hovedinnholdet

Gruer til operasjon

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heihei! Jeg visste ikke helt hva emnet skulle være, så jeg måtte egentlig bare ta noe. Sosialhjelp. Altså, "problemet" mitt er da at om noen få dager skal jeg operere. Jeg har hatt veldig problemer med magen i over et år, og for et år siden opererte jeg, men det var bare en kikkhulsoperasjon eller noe sånt. Men nå, om noen dager, skal jeg operere ut blindtarmen, og det er egentlig et STORT probem!!! Problemer er, jeg har sinnsykt angst for operasjoner. Jeg har angst pga ifjord, når jeg skulle operere, forklarte de meg ikke godt nok om hva som kunne skje, hva jeg måtte gjøre videre, og om det gjorde vondt. De sa til meg "Heh nei, når du våkner, så er det over, da kjenner du ingen ting." HAH! Den var god du! Jeg hadde så vondt! Pffth, den dama som sa det til meg kan UMULIG være lege. Så det jeg egentlig lurte på, det var om dere kunne skrive noen "tips" til hvordan angsten min kan gå bort? Og ønsk meg lykke til, hahah! Mvh en livredd jente..:((

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er normalt å grue seg til en operasjon.  Jeg tenker at det er lurt at du sier tydelig ifra på sykehuset at du gjør det og at du vil ha skikkelig informasjon.  God informasjon gir trygghet og det skal de gi deg på sykehuset.. 
For å takle gruingen kan du forsøke å si til deg selv noe slikt som: -Jeg gruer meg, men jeg vet at det kommer til å gå bra.  Og: Nå vet jeg hvordan det er å våkne etter en narkose.  Selv om det er ubehagelig og kanskje litt vondt etter operasjonene, vet jeg om det og da kan jeg tåle det og også si ifra slik at jeg får smertestillende eller annen hjelp om jeg trenger.  

Det at du har vært igjennom noe før, kan gjøre at du gruer litt mer, men det kan også brukes for alt det er verdt til å få til en god forberedelse: Spør om det du lurer på og prøv å tenke på en hjelpsom måte om det, så får du dette til.  -Og minn deg om det som vil bli bedre etterpå også.  

Det å ha noen som du vet følger deg og passer på deg, er jo også viktig, og det har du kanskje?  

-Og lykke til;)

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse