Hopp til hovedinnholdet

Sosiallæreren min fortalte til foreldrene mine at jeg hadde selvskadet meg tidligere. Gjorde hun det rette selv om det var mot min vilje? Eller er det bare jeg som klandrer henne fordi jeg har mistet alt privatliv?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg slet en del med selvskading før, og har flere ganger snakket med sosiallærer på skolen. Det hjalp meg veldig. Og det kom ut at jeg hadde kuttet meg før. Jeg fortalte at det var lenge siden og at jeg hadde sluttet - noe som var sant. Og jeg ønsket ikke å blande foreldrene mine inn. Men hun sa at hun måtte. Jeg har da lest at hun har taushetsplikt med mindre det er fare for liv og helse - noe det absolutt ikke var! Grunnen til at jeg ikke ville foreldrene mine skulle vite det er fordi jeg stoler ikke på dem, alt vi gjøre er å krangle. Jeg prøvde å si det, men hun antydet det slik at jeg ville beskyttet dem - når det var helt omvendt fordi det var MEG jeg ville beskytte. Gjorde hun det rette selv om det var mot min vilje? Eller er det bare jeg som klandrer henne fordi jeg har mistet alt privatliv? (Jeg har ikke greid å snakke med henne etterpå, jeg sliter med å stole på folk og føler hun sviktet meg)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har snakket med sosiallærer på skolen din og at det har hjulpet deg veldig. Du fortalte at du hadde kuttet deg før med at det var lenge siden og at du har sluttet med selvskading.

Selv om læreren kan gi informasjon om dine personlige forhold, så betyr det ikke at hun bør gi slik informasjon. Læreren må vurdere hva som er best for deg. Det står i barnekonvensjonen artikkel 3. Før læreren bestemmer seg skal hun også høre hva du synes. Det står i barnekonvensjonen artikkel 12.

Din alder, og alvoret i saken, avgjør hva foreldrene dine kan få vite, og av hvem. I korthet gjelder disse reglene:

Eksempler på ting dine foreldre skal bli informert om er:
•at du sliter i fag eller har stort fravær
•at du fikk juling på veg til skolen
•at du er tatt i å bruke narko
•at du mobber
•at du tenker på selvmord eller driver med selvskading
•at du har sex med en voksen og er under 16 år

Du skriver at du føler at læreren din har sviktet deg og at du ikke greier å snakke med henne etterpå. Du forteller at du ikke driver med selvskading lenger og at det var lenge siden du har gjort det, så jeg er ikke sikker på hvorfor læreren din vurderte det som riktig at hun informerte foreldrene dine om dette mot din vilje. Det er leit at du ikke greier å stole på folk og at du føler at hun sviktet deg. Jeg håper du greier å stole på andre og tenke at sosiallæreren din gjorde det fordi hun vurderte at det var best for deg at familien din ble informert.

Jeg tenker at det kan være greit å snakke med noen om situasjonen du har kommet i. Det å ikke greie å ikke stole på andre og det å føle seg sviktet er en vond følelse å gå å bære på alene. Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen din eller bruke helsestasjon for ungdom i kommunen du bor i. Ønsker deg det beste. Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese.

 

 
Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse