Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg har en lukt i underlivet og jeg vet ikke hva det kommer av, men vil gjerne bli kvitt den!

 

Spørsmål
Hei.
Jeg bare lurer på noe. Jeg føler jeg har en lukt i underlivet og jeg vet ikke hva det kommer av, men vil gjerne bli kvitt den! Jeg har lurt litt på om det er bakteriell viagnose, men føler ikke at det er en fiske lukt og det sies at det kommer av mye sex eller bytting av sex-partner, men jeg er ikke seksuell aktiv nå. Tror heller det ikke er sopp, fordi jeg klør ikke, og svir ikke. Men kan være det fordi jeg kan bli svett nedentil, etter trening, eller om jeg har gått med trange bukser, og jeg har gått på antibiotika for et halvt år siden, og det var slik rundt den tiden også, men samtidig så klør det som sagt ikke i det hele tatt. Det er liksom lukten. Hva kan dette være:s? Jeg har litt variert utflod også. Men hva kan dette være og hva skal jeg gjøre?
Vær snill og hjelp meg!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
Skjeden er ikke luktfri, og etter en dag vil man oppleve at det kan lukte litt herfra. Som du selv sier kan dette skyldes svette eller det kan være den naturlige utfloden som lukter litt. Dersom det holder med en dusj for at denne lukten skal forsvinne og lukten ikke kommer tilbake med en gang, tenker jeg at dette ikke skyldes sopp eller en infeksjon.

Når det er sagt, er det også infeksjoner som kan gi vond lukt fra underlivet. Eksempler på dette er som du nevner bakteriell vaginose og soppinfeksjon. Bakteriell vaginose preges spesielt av vond lukt. Ingen av disse infeksjonene er seksuelt overførbare, og de er begge svært vanlige.
Legen din kan undersøke deg med tanke på infeksjon, for å se om dette gjelder deg.

Hvis du ikke har noen infeksjon så er det også andre ting du kan gjøre for at det skal lukte mindre.

Det er spesielt viktig at du ikke vasker underlivet overdrevent. selve skjeden er et selvrensende organ, og du skal ikke skylle eller vaske innsiden. Det kan gjøre vondt verre.
Vask av de ytre delene gjøres helst uten såpe. Bruk heller rent, lunkent vann. Du kan eventuelt bruke uparfymert babyolje til ytre vask av skjeden.

Mange opplever også at tettsittende truser gjør at det lukter mer. Dette er fordi det da blir mindre sirkulasjon av luften, og da kan det bli litt klamt. For å unngå dette kan du f.eks. gå uten truse, og bare en treningsbukse e.l. når du er hjemme med deg selv.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om prevensjon og graviditet?

Hva er det aller sikreste prevensjonsmiddelet for å hindre graviditet?