Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 16 år og har den siste tiden gått ned fra å veie omtrent 50 kg til å veie rundt 40 kg. Mensen har blitt så rar.Er veldig deprimert.

 

Spørsmål
Heihei. Jeg er en jente på 16 år, og jeg har den siste tiden gått ned fra å veie omtrent 50 kg til å veie rundt 40 kg.. mamma og de maser om at de syns jeg er veldig tynn, men jeg er ikke sykelig tynn som de skal ha det til ( er omtrent 165 cm høy. Men mensen min har vært veldig rar i det siste. Den skulle egentlig ha kommet for en god stund siden, men kom først no. Det er også veldig lite som kommer. Det skulle egentlig vært den andre dagen idag, men det kommer nesten ingenting. Vanligvis pleier det være veldig mye de første dagene. Det kommer heller ingenting om natten. Hvorfor? Jeg er jo ikke akkurat tynn nok til at jeg skulle miste mensen. Skjønner ingenting! Kan det ha noe med depresjon å gjøre? Jeg har vært veldig depirimert i det siste, og stresset en anelse. Kranglet mye med foreldrene mine. Kan dette være grunnen?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er nok sammensatte årsaker til at du er i ferd med å miste mensen.
Stress, bekymringer og depresjon er alle faktorer som kan spille en viktig rolle. Mekanismene som regulerer mensen er utrolig følsomme for sånt.

Selv om du ikke selv synes du er sykelig tynn, har du tross alt hatt et stort vekttap i det siste og vi vet også at overdreven slanking kan gi menstruasjonsforstyrrelser og opphør av mensen.
Din vekt ligger nå lavere enn normalområdet. Din mor har litt rett i at du er tynn, og det kan av og til være vanskelig å se det selv.

Jeg håper du søker hjelp for din depresjon og den stressete situasjonen du befinner deg i. Mye stress hjemme og kanskje på skolen også, er ikke bra for noen.
Ta gjerne en prat med helsesøster på skolen eller ta en tur innom helsestasjon for ungdom. Noen steder har de også ansatt psykolog eller psykiatrisk sykepleier.

Du trenger en hjelpende hånd og jeg håper du griper den. Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om doping?

Kan en idrettsutøver nekte å ta en dopingprøve?