Hopp til hovedinnholdet

Jeg opplever et kroppspress. Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei I to år hadde jeg depresjoner og et dårlig selvbilde, men så gikk det nesten helt bort. I disse to årene slet jeg i stillhet med å holde vekten min normal, men jeg greide det da. Nå som depresjonen har for det meste gått bort spiser jeg mer og mer og trener mindre, og jeg føler at jeg endelig er fornøyd med kroppen min og hva jeg spiser. Jeg skjønner at jeg legger på meg, og at jeg ikke spiser så sunt men jeg syntes det er greit, men det er også blitt vanskelig. Faren min kalte meg lubben (et forsøk å si feit på en mer hyggelig måte) og alt kroppspresset gjør at jeg har lyst til å slanke meg men sist gang jeg gjorde det ble jeg bare ulykkelig (en stor grunn til at jeg ble ulykkelig da er fordi jeg tenker på mat hele tiden), men alt presset gjør meg også samtidig ulykkelig. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for jeg føler at alt fører til det samme.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du opplever at du press på å slanke deg. Dette høres ikke greit ut. Det at noen kommenterer kroppen til en annen kan oppleves vanskelig. Det er ikke greit at faren din kaller deg lubben når du blir såret av det. Du forteller at du selv har det bedre nå i forhold til depresjon, og det er bra.

Jeg tenker at du kan snakke med faren din at du ikke synes at det er greit at han kommenterer kroppen din. Fortell hvordan du føler det og hva det gjør med deg. Foreldre har et ansvar for å støtte barna sine.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din og snakke med henne om hvordan du har det i forhold til kroppspress. Da kan du få hjelp og veiledning i forhold til dette.

Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese.

Lykke til! 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse