Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dødsangst. Jeg er redd for å få kreft, virus osv. Ønsker å få en full legesjekk av hele kroppen. Fastlegen min virker lei av at jeg kommer for å sjekke hver minste ting. Tørr nå ikke å gå dit igjen.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 19, som har dødsangst. Jeg er redd for å dø, og er redd for å få en dødlig sykdom. Som kreft eller svulst, virus osv. I det siste har jeg hatt lyst på å ta en undersøkelse over hele kroppen for å sjekke meg for dette, men vet ikke om det går an, og regner med at dette er ekstremt dyrt. Er det mulig på et privat-sykehus? Er også redd for at jeg har svulst på hjernen. Jeg har hatt litt vondt og stramninger i bakhode, og litt rykninger i ny å ne. Da tenker jeg fæle tanker med den gang, og dette er utrolig slitsomt. Hva kan jeg gjøre for å komme over denne angsten? Legen gir utrykk for at han er lei av at jeg kommer for å sjekke hver minste ting, og det gjør at jeg ikke tør lengre å gå til legen. Mvh Gutt 19

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mann 19 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Ut i fra det du skriver tenker jeg at du har det svært krevende. Når tankene streifer innom det å dø eller fare for å dø så blir vi redde og svært lei oss. Dine tanker om at du kanskje kan være alvorlig syk påvirker følelsene dine. Du kjenner på en redsel rundt dette trolig flere ganger daglig. Mennesker kan fort få tanker som blir vonde og slitsomme. Tankene kan påvirke oss slik at vi synes hverdagen blir tung og komme gjennom. Det virker som du har det slik nå. Du finner nå heller ingen løsning på ditt problem, da du opplever at legen ikke lenger er løsningsorientert i forhold til dine vansker.

Vår anbefaling er at du bytter fastlege. Det er viktig at din fastlege tar deg seriøst. Legen skal ta de aktuelle undersøkelsene, men parallelt med dette bør legen henvise deg til psykolog. Psykolog kjenner igjen symptomene til en som har dødsangst. Bredden i helsetilbudet vil bidra til å finne ut hva som feiler deg. Det kan være psykisk eller somatisk. Ofte påvirke vår psyke kroppen til å bli syk. Kraftig engstelse og sorg over tid vil gi stress symptomer. Nå du er stresset spennes musklene. Et vanlig symptom er at man biter tennene sammen og presser tungen opp i gangen uten av man er klar over det. Slik gjør man i våken tilstand og under søvn. På denne måten kan man utvikle smerter i nakken slik du beskriver. Forsøk å slapp av i musklene og om natten kan du skaffe biteskinne hos tannlegen, det hjelper. Gjelder dette for din del og følger du disse enkle rådene vil nakkesmertene kunne gi seg raskt, kanskje innen en uke. Uansett er mitt viktigste råd, bytt fastlege og snakk med psykolog.

Hvis det er slik at du er en hypokonder. Så vil din angst eskalere med hvor mange undersøkelser du gjennomfører. Lag en plan sammen med legen hva som må sjekkes. Klarer du ikke å stoppe med dette, trenger du psykologhjelp for å bli frisk.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse