Hopp til hovedinnholdet

Jeg rødmer ganske ofte. Dette fører til at jeg ikke rekker opp hånden i timen, noe som igjen fører til lavere karakterer. Fremføringer er noe av det verste jeg vet, da kan alle se at jeg ser ut som en tomat. Hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 16 år som rødmer ganske ofte.. jeg rekker aldri opp hånda i timen fordi da blir jeg alltid så rød.. hver gang jeg blir rød hører jeg noen sier "ble du litt rød nå?" eller noe sånt og da blir jeg enda rødere.... og hvis jeg aldri rekker opp hånda så får jeg lavere karakter i muntlig.. fremføringer er noe av det værste jeg vet, for da kan absolutt alle se at jeg ser ut som en tomat...jeg rødmer for ingentlng selvom jeg ikke blir flau og dette irriterer meg skikkelig. jeg har fortalt dette til mamma og har spurt om operasjon men hun synes jeg bare burde godta at jeg rødmer men d er ikke så enkelt når jeg allerede har så dårlig selvtillit.. vi kjøpte en krem som skulle forhindre rødming men den funket ikke fikk bare mange kviser, men hva kan jeg gjøre for at jeg ikke rødmer?? eller overtale mamma til at jeg kan operere?? Plis hjelp!!! hilsen en ekstremt rødmende jente...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Din utfordring med å rødme påvirker både dine karakterer og din sosiale trivsel. Det er forståelig at du ønsker å gjøre noe med dette. Det er mange som opplever rødming stigmatiserende. Din mor støtter deg godt med både å skaffe aktuelle kremer og å motivere deg til å godta din situasjon.

Du er blitt 16 år og er helsemyndig. Det betyr at du kan oppsøke helsehjelp på egenhånd. Når man modnes og blir eldre vil man ta mer og mer ansvar for egen helse. Du rådes til å oppsøke din fastlege slik at du kan få de opplysningene og de rådene du trenger i forhold til din utfordring med å rødme. Operasjon er mulig men det kan føre med seg bivirkninger. På grunn av mulige bivirkninger vil det være viktig å kartlegge i hvor stor grad din rødming påvirker deg. Å finne ut av om en operasjon er aktuelt gjøres i samarbeid med lege.

Det er lettere for din mor å engasjere seg i dette når en lege uttaler seg. Hvis det blir bestemt at en operasjon ikke er aktuelt blir det viktig for din del å lære deg og akseptere din tilstand. Det legges ved to artikler. Den ene tar for seg hvordan du kan få bedre selvfølelse og selvtillit. Den andre vil bidra til å øke fokus på dine flotte sider.

Vær stolt av deg selv!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse