Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine ble skilt da jeg var 3 år. De krangler når de snakker sammen. Jeg fant ut at grunnen til skilsmissen var at pappa slo mamma. Pappa blir kjempe lett sur, kaller meg ting og snakker stygge ting om mamma. Jeg føler meg hele tiden trist og har selvskadet meg. Noen tips til å få meg til å tenke på noe annet enn selvskading?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg føler at jeg er trist hele tiden, og det er ingen jeg kan si hva jeg føler til. Jeg hører hele tiden på trist musikk å gråter flere ganger i uken. Foreldrene mine er skilt og de krangler hele tiden(når de først snakker sammen) De skiltes da jeg var 3 år, og ifjor fant jeg ut at det var siden pappa slo mamma. Pappa blir kjempelett sur, og kaller meg ofte ting å sier hele tiden stygge ting om mamma og at jeg er så lik henne. Jeg tror ikke han skjønner at det sårer meg ganske mye. Jeg føler at jeg er en uønsket problemunge..(Jeg og mamma snakker så vidt noe for tiden) Jeg har kuttet meg for ca. ett halvt år siden nå tror jeg, og jeg er stolt av meg selv, siden jeg har holdt meg unna barberbladet. Men i det siste har jeg fått igjen lysten, det får meg til å tenke på noe annet, jeg har lenge tenkt på selvmord også. Dette er sikkert ett idiotisk spørsmål, men jeg lurer på om du har noen tips å få ting bedre eller tenke på noe annet enn selvskading osv. (håper dette er anynomt!)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du lever midt i en kampsone mellom dine foreldre som er skilt. Det er klart at dette er slitsomt for deg. Slik skal du ikke behøve å ha det. Du forteller dette til Ung.no og da er det anonymt. Her kan vi kun gi deg råd til hva du burde gjøre. Det blir ditt eget valg om du følger våre råd videre.

I den alderen du er i nå så begynner de fleste å stille seg selv spørsmål om sitt eget liv. Typisk så sammenligner man sitt eget liv med andre jevnaldrende. I ditt tilfelle kan du kjenne til familier hvor foreldrene ikke krangler. Du kan også kjenne til andre barn som har det vanskelig av ulike årsaker. Det viktigste er at du nå har blitt bevisst at du ikke har det godt her i livet og at dette skyldes ditt forhold til dine foreldre og dine foreldres forhold til hverandre.

Du skal vite at det er mange barn og unge som kjenner seg igjen i dette. Vanskelige familieforhold er hovedårsaken til at livet blir tøft. Dette gjelder de barna med skilte foreldre som fremdeles krangler, men også de barna som har foreldre som bor sammen selv om de krangler og er voldelige. Du slipper å leve med en far som slår din mor, men din mor klarer muligens ikke å beskytte deg mot din fars temperament. Du skriver ikke at han er voldelig mot deg, men at han sier mye negative ting til deg. Han snakker også negativt om din mor og dette er klart sårende å høre. Dette kan være psykisk vold mot deg. Det er viktig at du får hjelp slik at dette stopper. Det er god hjelp å få.

For å få hjelp må du si i fra om hva som skjer. I din alder er det mange barn som faktisk klarer å si i fra om slike familieforhold. Du har vært god til å beskrive hva som skjer i dette spørsmålet. Derfor tenker jeg at du klarer å fortelle det også. Finnes det en voksen person i livet ditt som du stoler på? I Norge skal det være en helsesøster på hver skole slik at barn kan få den hjelpen de trenger. Helsesøster skal kunne hjelpe deg slik at du får det bedre. Helsesøster kan hjelpe deg til den rette instansen. Den rette instansen som skal hjelpe deg er barnevernet. I barnevernet jobber omsorgsfulle voksne som skal sørge for at barn får det bra. De voksne i barnevernet vil sørge for at dine foreldre lærer hva deres oppførsel gjør med deg og dine følelser. Dine foreldre vil sannsynlig få tilbud om ulike kurs slik at de kan lære å kontrollere temperamentet sitt bedre. Rett og slett lære å være bedre foreldre for deg. Hvis du ber barnevernet om hjelp, så er det viktig å huske at du kan be dem om hjelp flere ganger. Det kan være dine foreldre trenger beskjed og opplæring flere ganger for å virkelig forstå. Det å forandre atferd (oppførsel) krever ofte påminnelser. Det er fort gjort å falle tilbake i gamle mønstre. Skjer dette så be om mer hjelp, ikke gi opp. Husk du er viktig. Dette er ditt liv. Du skal ha det bra.

Du ønsker deg tips til å tenke mindre på selvskading. Det beste tipset er å si i fra og be om hjelp. Foreldre vil alltid sine barn det beste, men av og til trenger de hjelp for å forstå hva dette er. Jeg legger ved en artikkel der du kan få tips til å bli mer glad og mindre trist. Dette kan hjelpe noe i påvente av at dine foreldre lærer å bli bedre foreldre. Ta kontakt med helsesøster eller direkte med barnevernet.

Våg å be om hjelp, det nytter!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse