Hopp til hovedinnholdet

Hva er konsekvensene med å få seg selv til å besvime? Det har blitt en "trend" i bygda mi.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke helt om jeg har valg t og sette spørsmålet mitt under rett kategori, men jaja. I bygda jeg bor i så har det blitt en liten "trend" om jeg kan kalle det, det blant de som går i 8 og 9 ende klasse at man får seg selv til og besvime, ved og sitte på huk og hyperventilere i 30 sekunder så reise seg fort opp og blåse hardt ut med tommelen i munnen. Det jeg da lurer på er om hva er konsenkvensene på at folk driver med dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du spør oss om dette.

Du forteller om en farlig trend i din bygd og du ønsker å vite konsekvensene av dette.

Denne "kveleleken" blant barn og ungdom har vi hørt om i noen år nå. Formålet ved leken er å få seg selv til å besvime, for å få en følelse av rus, enten ved å hyperventilere eller ved kvelning. En påført besvimelse bremser pust og puls, kan gi kramper, hjerneskade og hjertestans. Det er veldig farlig og kan være dødelig.
I USA har 80 barn mistet livet i denne farlige leken.

Når vi hyperventilerer, puster vi inn mer oksygen (O2) i lungene enn vi har bruk for, samtidig som vi kvitter oss med mer karbondioksid (CO2) enn normalt. Det økte innholdet av O2 gjør ingen skade, og vi merker heller ikke noe til det. Når CO2-mengden avtar, fører det imidlertid til viktige forandringer i blodets surhetsgrad (pH-verdi). Når nivået av CO2 blir for lavt, besvimer man. Den raske og dype pusten vil derfor raskt opphøre ved besvimelse, slik at CO2 -nivået stiger og pH-verdien i blodet normaliseres. Den besvimte våkner da raskt til (Norsk Helseinformatikk).

Når hjernen minster oksygen kan det skade og drepe hjernecellene, men også gi hjertestans. Hjernecellene er veldig sensitive for oksygenmangel, og de man mister, kommer ikke tilbake.

Jeg håper du og andre forstår hvor alvorlig farlig denne leken er og hvorfor de bør slutte med det.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader