Hopp til hovedinnholdet

Alle har krav til meg og jeg orker ikke mer.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Selvtilliten min er lav og jeg føler alle har krav til meg. Noe som gjør at jeg sitter og smiler på utsiden men bare gråter på innsiden. Går på cheerleading og der forventer de at jeg må bli så og så myk på en måned til en konkurranse så da må jeg tøye hele tiden. Også sliter jeg med matte på skolen så da må jeg øve på det hele tide. Musikklæreren sier vi må lære oss instrumenter fra gammle dager og spansk læreren min sier at du ikke lærer deg nytt språk vis du ikke har prøver så vi har spansk prøve 2 ganger i uken. I tilleg til alt dette så forventer folk Mye av meg. Må stå opp 04.50hver dag for å øve, og legger meg 22.30. Blir ekstremt sliten og holder på å sovne på skolen i timene. Jeg trener tdag-sønd og fra tdag-fdag så begynner treningen kl 17.00 og jeg må dra hjemme fra 16.00 og er ferdig på skolen 15.00 og er hjemme 15.30. Så da får jeg ikke tid til å øve så mye. Trener i 2 timer hver gang også så da må jeg øve når jeg kommer hjem og da er det en grunn til at jeg ikke orker mer

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Det stilles større krav til ungdommer på ungdomsskolen en det det blir gjort til barn på barneskolen. Av den grunn er det vanlig å trappe ned på fritidsaktivitetene.

Skole er det som skal prioriteres i livet til ungdommer. Når alle lekser er gjort så kan man vurdere om man har overskudd og tid igjen til andre ting. Leksene skal også gjøres skikkelig.

En annen ting som skal prioriteres er nok søvn og mat. I ungdomsårene trenger man mer søvn en det man gjorde på slutten av barneskolealder. Ungdommer trenger mer søvn siden de er i puberteten. Kroppen utvikler seg enormt, dette er krevende og trenger derfor ekstra med søvn og hvile.

Du trenger 8-9 timer søvn hver natt. Du skal være våken og opplagt på skolen.

Slik jeg forstår får du ikke nok søvn. Du legger deg for sent og står opp for tidlig. Lekser gjør du også nå du egentlig skal sove.

Jeg tenker du og dine foreldre trenger å lære mer om hva kroppen din har behov for. Helsesøster vil være en slik person som kan snakke med deg og dine foreldre.

Tenk over hva som er viktig i ditt liv. Du skriver at du ønsker å føle overskudd at ikke alt er et ork. Du ønsker at ikke voksne forventer for mye av deg. Kutt derfor ned på de forventningene som ikke er nyttige.

Mye tyder nå på at du bør kutte ut cheerleading. Trening gir trivsel i hverdagen men ikke velg en fritidsaktivitet som tar for mye av din tid.

Du trenger nå fritid der du ikke har planer. Du trenger fritid der du kan kjede deg, hvile og undre deg over hva du skal finne på. Det er også viktig tid.

Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse