Hopp til hovedinnholdet

Jente (15) er livredd for å fise i klasserommet og vil bli kvitt det!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år. Andre skoledag 10. klasse satt jeg i klasserommet. Jeg var litt stressa før det osv, men plutselig tror jeg at jeg må prompe sånn helt sykt. Jeg sitter foran i klasserommet, det er helt stille og jeg maser på læreren om å få gå på do, men hun nekter meg. Så jeg får angst anfall. Det var grusomt å få det helt foran i et stille klasserom. Siden har jeg slitt noe ekstremt med det. Jeg er livredd for å fise. Det er grusomt, for må gå ut av klasserommet og på do, men har ingenting når jeg går på do. og jeg har litt sånn vond ekkel følelse ved rumpa. Hadde diare i noen uker og begynner å få det igjen. Jeg har snakket med helsesøster osv om det. Alle lærerne vet så de har hjulpet litt. Men det er vanskelig å sitte stille. Jeg er såå redd for å fise. Det er helt grusomt! Jeg vil bli kvitt dette. Da jeg var på klassetur hadde jeg ikke angst for det, bare sånn noen fåå ganger, men mildt. Men nå begynner det å komme tilbake... Går ut av timen ofte igjen. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (15)

Du skriver at du er plaget med mye luft og er redd for å prompe i klasserommet. Jeg forstår godt at dette er svært ubehagelig for deg. Det er veldig fint at du har snakket med helsesøster om dette tidligere. Kanskje du kan snakke med henne igjen?
Det er også veldig bra at lærerne dine vet om dette og at de kan hjelpe deg. Jeg tror at dersom du får lov til å gå en kjapp tur ut av klasserommet, eller på do, når du merker ubehaget, at det vil gjøre det mye lettere for deg. Bare det å vite at du KAN gå ut av rommet ved behov, vil gi deg trygghet og ro.

Men det er også noen grep du kan ta selv for å få det litt bedre.

Vi slipper alle ut tarmgass, kjent som promp, i gjennomsnitt over 10 ganger eller mer om dagen. Noen mennesker sliter med store gassproblemer som plager dem det meste av tiden. I noen situasjoner kan luft som du ikke kan slippe ut, forårsake intense, kortvarige magesmerter.

Selv om du ikke kan stanse gassproduksjonen, finnes det tiltak som kan bidra til å redusere denne dette, lindre ubehagene dine og forhindre at du kommer i flaue situasjoner.

Hva forårsaker luft i magen?
Du svelger ned luft hver gang du spiser eller drikker. Du kan til og med svelge luft uten å vite det når du er nervøs, spiser for raskt, tygger tyggegummi eller drikker gjennom et sugerør. Noe av denne luften ender opp i tykktarmen. Likevel er det slik at det aller meste av luften i tykktarmen, kommer fra gass som produseres når bakterier i tykktarmen forgjærer karbohydrater som ikke er fordøyd i tynntarmen.

Hva kan du gjøre?
* Unngå mat som gir deg plager.
* Reduser forbigående inntaket av fiberrik mat.
* Reduser mengden stekt og fet mat.
* Reduser inntaket av melkeprodukter.
* Prøv en kopp peppermynte-te. Peppermynte inneholder mentol som kan gi lindring fra gass og luftsmerter.

Du kan lese mer om luft i magen og hva årsakene kan være, på NHI.no.

Lykke til videre med dette!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse