Hopp til hovedinnholdet

Hei! Helt siden jeg var 11 år har jeg hatt kviser og svarte pormasker i annsiktet. Jeg har prøvd mange forskjellige produkter, men ingen av dem hjelper. Kommer dette problemet til å være der for alltid eller vil det gå bort etter hvert?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tror kanskje det er noe galt med annsiktet mitt. Helt siden jeg var 11 år har jeg hatt kviser og svarte pormasker i annsiktet. Jeg føler at dette ikke burde skje. Når jeg ser på de andre i klassen så har ikke de kviser og pormasker.Jeg føler meg neste litt ekkel når andre går helt opp i annsiktet mitt, det blir ubehagelig og jeg liker det ikke. Jeg har prøvd mange forskjellige produkte, men ingen av dem hjelper. Jeg har til og med vært hos både helsesøster og lege. Det er ingenting som hjelper. Kommer disse kvisene og pormaskene til å være der for alltid eller kommer de til å gå bort etter hvert?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, og takk for at du skriver til ung.no!​

 

Det er helt normalt med kviser, svarte prikker og hudormer i ansiktet og på kroppen. Noen får mange og andre får bare noen få kviser. Det er særlig den hormonelle påvirkningen man opplever i puberteten, som påvirker produksjonen av kviser, og faktisk er det rapporter om at opptil 90% av ungdom sliter med kviser. Som regel vil problemet avta med alderen, men det er en god del som har kviser også godt opp i voksenlivet.

 

Jenter og kvinner opplever som regel mer kviser i forbindelse med menstruasjonen. Dersom kviser er eller har vært et problem hos mor og/eller far, øker også sjansen for kviser hos barna. Snakk med foreldrene dine og spør om de hadde mye kviser da de var i puberteten, og når det ga seg

 

Både jenter og gutter får høyere nivåer av det mannlige kjønnshormonet (testosteron), noe som gjør at talgkjertlene i hudens hårsekker produserer mer hudfett (talg) enn de pleier. I tillegg til talg vil også overproduksjon av det vi kaller keratin fra hudcellene, påvirke dannelsen av kviser.

Kviser er altså et problem som begynner nede i huden. Vanligvis snakker vi om fire hovedårsaker:

 

1. at talgkjertlene produserer mer hudfett og keratin enn de pleier

2. at det dannes flere hudceller som tetter igjen talgkjertlenes åpninger

3. at bakteriene som gjør at kviser blir betente formerer seg

4. at det blir en betennelse i huden

 

Hvis veien fra talgkjertlene blir tettet igjen, kan det utvikle seg både kviser og hudormer. Hvit hudorm vises som små nupper på huden. Svart hudorm vises som opphøyde prikker med et svart punkt i midten. Det svarte er fargepigmenter som finnes naturlig i huden.

 

Det dannes en kvise når det dannes en propp av talg/keratin som sperrer talgkjertelåpningen. Bakterier som normalt finnes i huden formerer seg i hudfettet. Når bakteriene blir mange blir det betennelse. Den betente talgkjertelen utvikler seg da til en kvise som kan være rød, øm, hoven og inneholde puss. Hvis talgkjertelen sprekker og betennelsen sprer seg til vevet rundt kvisen får man en byll i huden.

 

Det finnes ingen mirakelkurer eller snarveier for å bli kvitt kviser. Du skriver at du har vært hos lege og helsesøster, og prøvd mange forskjellige produkter uten at det har hjulpet deg. Da jeg ikke vet hv du har prøvd, vil jeg gi deg noen generelle råd. Da kan du se om det er noe her lege og helsesøster ikke har foreslått. I såfall kan du snakke med de igjen. 

 

Det er lurt å lage seg en rutine med å vaske huden daglig med mild såpe og vann, men man skal unngå skrubbing, siden dette kan irritere huden mer. Mild såpe fjerner talg fra huden, men gjør ingenting med selve talgproduksjonen.

 

Reseptfrie midler med benzoylperoksid (for eksempel Basiron) kan du prøve først. Disse medisinene åpner opp hudporene ved å løse opp keratin, samtidig som de reduserer antallet bakterier. Man bør prøve en reseptfri behandling i minst 6-8 uker før man vurderer effekten.

Midler med benzoylperoksid som er uten alkohol og parfyme, gir mindre fare for å tørke ut huden enn de som inneholder alkohol. Bruk gjerne en fuktighetskrem som ikke er for fet hvis huden kjennes tørr. Det er viktig å lese og følge pakningsvedlegget nøye ved bruk, fordi disse produktene kan irritere huden og er også kjent for å bleke klær og tekstiler.

 

Hvis reseptfrie midler ikke hjelper så finnes det flere reseptbelagte medisiner som gelé, kremer eller tabletter (antibiotika)som kan hjelpe godt. Faktisk finnes det så god behandling mot kviser i dag, at de fleste kan hjelpes svært godt. Derfor tenker jeg at du ikke har fått god nok informasjon.

 

Ofte må man kombinere flere typer medisiner. Hos jenter kan behandling med P-pillen Diane være til hjelp, fordi dette medikamentet også senker nivået av testosteron.

 

Dersom heller ikke reseptbelagt behandling hjelper godt nok, bør fastlegen henvise til en hudlege, dersom problemet er stort. Da kan behandling med isotretinoin (Roaccutan) være aktuelt.

 

Etter at du er blitt kvitt kvisene dine, er det viktig at du fortsetter å behandle huden. Slutter du med behandlingen bare fordi de synlige plagene forsvinner, kan kvisene dukke opp igjen. En kvise bruker ca. 6-8 uker på å bli til.

 

Problemer med kviser kan være slitsomt når de står på, men kanskje en trøst at det er noe som går over eller blir bedre hos de fleste. Det er likevel viktig å få hjelp av lege, dersom man ikke lykkes med behandlingen på egenhånd, fordi vi vet at kviser kan skape mye psykisk stress hos dem det gjelder.

 

Det har vært en del forskning om andre faktorer kan påvirke kviseproduksjonen. Flere studier har vist at inntak av melk er forbundet med kviseplager, men det er ikke dermed sagt at melkedrikking fører til kviser. Noen påstår at sjokolade øker risikoen for kviser, men det har vi ikke kunnet bevise. Noen vil imidlertid merke at visse matvarer forverrer kvisene. Da er det lurt å begrense inntaket av slike matvarer.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Hege Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår