Hopp til hovedinnholdet

 Jeg sover 1-3 timer hver natt. Jeg klarer ikke å spise mer en et halvt måltid uten å bli kvalm, sliten og svimmel. Dette går utover konsentrasjonen og skolen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Ehm, er ikke sikker på om dette spørsmålet går under skole, men det var det nærmeste jeg kom. Jeg sliter veldig med søvn og spising. Siden Mandag 2 Januar har jeg ikke sovet mer enn 1-3 timer hver natt om jeg i det hele tatt har sovet. Jeg våkner også flere ganger om natten. Jeg har hatt det sånn i ca 2 år, men det har vært værst nå i det siste. Også med mat, så spiser jeg ikke engang et halvt måltid om dagen om jeg spiser i det hele tatt. Jeg har ikke problemer med hvordan jeg ser ut eller vekten min, jeg er 1,64m høy og ca 59kg. Om jeg prøver å spise, blir jeg veldig kvalm, sliten og svimmel. Alt dette går utover skolen og helsen min, og jeg får ikke til å konsentrere meg eller gjøre lekser. Jeg har også nesten besvimte noen ganger. Jeg snakket med helsesøstren og hun sa jeg kanskje burde dra til legen, men jeg tror ikke mormor tar meg til legen, siden hun bare sier at jeg har snudd døgnet, noe jeg ikke har. Hva skal jeg gjøre? Hva kan legen evt. gjøre om jeg drar til h*n?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du virker moden for alderen med å ta ansvar for egen helse. Du skriver at du ikke har tiltro til din mormor, at hun ikke vil kunne bidra med gode nok helseopplysninger hvis du oppsøker fastlegen.

I den alderen du er nå så er det viktig at du blir hørt av din fastlege. Hvis det er slik at din mormor har omsorgen for deg så er hun pliktet til å gi deg helsehjelp.

Mormor skal være med i samtale med fastlegen, men ønsker du å fortelle noe du ikke ønsker hun skal vite, så skal det være muligheter for det også.

Fastlegen kan hjelpe deg med å få bedre søvn. Dette er en vanlig oppgave for fastleger slik at de har mange gode råd og behandlingsmuligheter i forhold til søvn.

Fastlegen kan gjøre en medisinsk vurdering av hvorfor du blir svimmel, sliten og kvalm av å spise. Det er viktig å finne årsaken til dine spisevansker.

Hvis det er slik at du får hjelp av barnevernet så anbefales du å be om en samtale rundt dine utfordringer med mat og søvn. Barnevernet skal sikre deg helsehjelp.

Helsesøster er en person som skal kunne bli med deg til ulike instanser, hvis du synes det er vanskelig å be om hjelp alene eller med mormor.

Din lærer bør også få beskjed om dine utfordringer med mat og søvn da det påvirker din læringsevne. Lærer har mulighet for å tilpasse undervisningen etter dine helseutfordringer. Du trenger helt klart mer ro og hvile. Det er viktig at du ikke blitt satt for store krav til nå når du har disse utfordringene. Et aktuelt tiltak fra lærer kan være å redusere mengden på lekser en periode fremover.

Nok mat og drikke er viktig for å få tilstrekkelig med energi i løpet av dagen. Forsøk å ha fokus på å få til 4 til 5 måltider om dagen. Klarer du kun en liten mengde hver gang kan et tips være å blande 1 spiseskje matolje eller litt kremfløte inn i maten. Dette gir masse energi.

Hør på anbefalingene til helsesøster på skolen. Snakk med fastlegen.

Du og din mormor kan eventuelt først snakke med helsesøster på skolen, slik at mormor er bedre forberedt og kan hjelpe deg bedre hos fastlegen.

God bedring! 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser