Hopp til hovedinnholdet

Jeg må kanskje operere kjeven. Hva skjer da?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har fått beskjed av reguleringstannlegen at jeg må operere kjeven. Tror jeg har bittfeil eller noe fordi de reagerer når jeg biter sammen. Men er enda et år til jeg skal begynne med behandling. Men jeg lurer veldig på hva jeg må gjøre og hva som skjer og om jeg må ha kjevelås? Og må man ha regulering først? er det en spesiell alder man opererer i eller spiller det ingen rolle? Og er det vondt med sånn sprøyte lignende greie i armen? Vet ikke hva det heter... Hilsen en redd jente:(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

De fleste bittavvik (slik som for eksempel overbitt eller underbitt) lar seg behandle av tannregulering alene. Hvis avviket er for stort, eller at kjevene (over- / underkjeve) ikke passer sammen, er det behov for en kirurgisk korreksjon. Det vil si at en operasjon kan tilpasse kjevene slik at de passer bedre sammen. Slik behandling vil nesten alltid være en kombinasjon av tannregulering og et kirurgisk inngrep. Operasjonen kan gjøres i overkjeven, underkjeven eller samtidig i begge kjever. Det er dessverre ikke mulig å gjøre denne operasjonen før man er 18-19 år. Det er på grunn av utviklingen av ansikt og kjever. Utviklingen må være på plass før man opererer, ellers kan operasjonen være mer skadelig enn til nytte. Målet for behandlingen er å oppnå riktig kjevestilling og et bitt som gir god tyggefunksjon. Behandlingen vil kunne forebygge overbelastning av kjeveleddene og forhindre smerter i tyggemuskulaturen som skyldes feilfunksjon. Kirurgisk flytting av kjevene kan føre til små forandringer i ansiktet. På fagspråk kalles denne formen for kirurgi for ortognatisk kirurgi. Noen ganger må man ha kjevelås en liten periode.

Jeg synes at du skal snakke med tannlegen eller reguleringstannlegen din nøye om dette, slik at du er sikker på hva som kan gjøres, og hvordan det eventuelt vil bli. Om det vurderes slik at du trenger en slik operasjon, vil det meste av behandlingen dekkes økonomisk.

En sprøyte i armen er ikke så vondt som du selv forestiller deg. Du kan få bedøvelseskrem på først, om du ber om det. Det vil ikke bli aktuelt før om noen år uansett.

Lykke til!

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse