Hopp til hovedinnholdet

Jente på 12år som veier rundt 50 kg og er sånn ca 150-160 cm og lurer på om d er normalt? Føler meg tjukk, alle i jentene i klassen er tynne. Jeg føler at folk dømmer meg fordi jeg er ikke er like tynne som dem. Og at jeg ikke er like god i alt som de er i, det er mer en jente som snakker dritt om meg!!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 12år ( blir 13 dette året ). Og jeg veier rundt 50 kg og er sånn ca 150-160 cm og lurer på om d er normalt? Fordi jeg føler meg tjukk, alle i jentene i klassen er tynne. Jeg føler at folk dømmer meg fordi jeg er ikke er like tynne som dem. Og at jeg ikke er like god i alt som de er i, det er mer en jente som snakker dritt om meg!! Og jeg føler meg noen ganger utenfor. Men jeg har to bestevenner som støtter meg!! Heldigvis. Jeg holder magen min inne for vis ikke ser jeg så STOR ut. Og jeg har lit fett som stikker ut... Men jeg har begynt å jogge noen ganger i uka da. Jeg vil egntilg hå på dans men jeg føler at jeg ikke er god nok. Jeg dropper ofte svømming, fordi jeg liker meg ikke selv i badedrakt. D er vanskelige å finne noe å ha på seg, fordi jeg føler meg tjukk i nesten alt!! Hva skal jeg gjør??!! PS: håper på svar fort!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 12 år.

Du har en helt normal vekt for en på din høyde. Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for unge på din alder. Derfor vil det alltid være store forskjeller fra person til person. Det er også slik at vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. Så lenge du spiser variert og til faste måltider og ellers er frisk og trives på annen måte, er nok dette normalt for deg.

Det du ikke må gjøre er å sammenlikne deg selv med de andre. Du er deg selv, og din kropp er flott slik den er. Det er gjerne slik at du selv ser kroppen din på en helt annen måte enn andre. Det du ser som en stor mage, er noe de andre ikke legger merke til. Litt fett på kroppen er normalt, og det gjør ikke noe. 
Det er fint at du har gode venninner som støtter deg. De som snakker dritt til deg, skal du bare overse og ikke bry deg om. Det er de som har et problem, ikke du. Kanskje er det til og med misunnelige på deg fordi du har en kropp som er mer utviklet?

For å få hjelp til å bli tryggere på deg selv, kan det være lurt å snakke med helsesøster på skolen din. Helsesøster kan gi deg råd og hjelp. Når du opplever at andre rundt deg oppfører seg dårlig mot deg, så er det noe du bør snakke med en voksen om. Det skal ikke være slik. Det er også godt å dele tanker og følelser med en du føler deg trygg på.

Det du ikke skal gjøre, er å forsøke å slanke deg. Det kan være helseskadelig for deg uten kyndig veiledning. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken. Fysisk aktivitet er også viktig for helsen. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.
Det du kan gjøre er å ta kontakt med helseøsster. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse.

 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene