Hopp til hovedinnholdet

Usikkerhet knyttet til vaksine

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, var litt usikker på kategorien... Det har seg sånn at vi nå skal ta vaksine i 10. Klasse, og den skal jeg ikke ta, for vi her hjemme er blitt ening om det. Greia er at folk er veldig dømmende. Vi fikk info i dag, og det var en som spurte om jeg skulle ta den, for jeg virket som en som ikke tok vaksiner, så lo hun. Så hvordan takler jeg dette? Folk oppfører seg som mitt valg går utover dem. Og jeg kan ikke gå inn til helsesøster som om jeg tar vaksinen, for det er mye venting, og så vil jo ikke jeg ha vondt når de andre har vondt osv... Når de andre blir klar over at jeg ikke skal ta den, kommer de til å "angripe" meg nærmest. Jeg kjenner klassen min. What to do? Takker for hjelp.

 

Svar
Hei jente, 
 

HPV-vaksine anbefales til jenter og unge kvinner for å forebygge utvikling av kreft i livmorhalsen.

HPV-vaksinen gir beskyttelse mot HPV 16 og 18 som er årsak til minst 70 prosent av livmorhalskreft. Uansett bør man etter fylte 25 år undersøkes hos lege med en celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år for å fange opp celleforandringer som kan være forårsaket av de andre HPV-typene som ikke dekkes av vaksinen.

Slik er altså anbefalingen. Du kan lese mer på helsenorge sine sider, eller hos folkehelsa. 

Det er du og foreldrene dine som avgjør dette. Du er snart 16 år og da er det du selv som avgjør dette på egenhånd, og ikke foreldrene dine hjemme. Slik at det er ikke for sent å ta vaksinen da heller. 

Jeg vil anbefale deg å ikke tenke på hva alle andre mener om avgjørelsen om å ikke ta vaksinen. Snakk med din lærer og helsesøster. De bør kunne lage et opplegg der du skjermes. Feks bør de informere alle om at dette er et privat valg som man ikke skal spørre andre om. Du kan finne et svar dersom andre spør; Feks "Om jeg skal ta vaksinen eller ikke er en privat sak". 

Lykke til! 

Hilsen legen

 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

HPV virus

Vaksine i armen (icolourbox.com)

HPV-virus smitter ved sex. Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Er du eldre, kan du få vaksine hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Les mer

Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Vaksine mot hjernehinnebetennelse (ung.no)

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom (smittsom hjernehinnebetennelse). Ungdom som skal delta i russefeiring har særlig høy risiko for smitte.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse