Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Jeg har smerter øverst i magen og løs mage. Kan jeg har gallesten?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! jeg har noen symptomer som kan minne om gallesten. det vil si at jeg idag først hadde diare, og mens jeg satt på do fikk jeg noen ekstreme smerter øverst til høyre i magen min. det hjalp ikke å bevege meg, og da jeg skulle bøye meg for å tørke meg ble smertene enda mer intense. jeg kunne ikke se om det var blod i avføringen da jeg nå har mensen og det uansett er mye blod i doskålen og på papiret. det jeg lurer på er om det er noe jeg kan prøve å gjøre selv før jeg eventuelt går til legen for å se om det faktisk er gallestein jeg har? jeg bor alene og de siste månedene har jeg ikke hatt et veldig bra kosthold. det vil si at jeg har spist relativt normalt, men jeg småspiser hele tiden og er svært stresset grunnet skole. det gjør også at jeg spiser mer. jeg er ganske sikker på at jeg er avhengig av cola og det blir mye stillesitting i hverdagen grunnet skolearbeid og en del film. jeg klarer ikke spise bedre og trene mer fordi jeg hater det. hva skal jeg gjøre? takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke sikkert det er gallesten det du beskriver. Det høres mer ut som om du har fått en virusinfeksjon i magen.

Galleplager gir oftest så sterke smerter som varer en liten stund, og det er ikke sjeldent at man oppsøker legevakten på grunn av smertene. Smertene kommer ofte etter matinntak og de kommer tilbake flere ganger. Hvis dette var et akutt engangstilfelle så ville jeg ikke vært så bekymret for at det er gallesten. Hvis det kommer tilbake flere ganger så er det greit å få det sjekket opp. 

Løs mage har mer sammenheng med virusinfeksjoner, ubalanse i magen eller matforgiftninger. Det er ikke et vanlig symptom på gallesten med blødninger og løs mage. Det høres derfor ut som noe annet. 

Man vet også at drikker man mye brus så kan det gi endringer i avføring og man kan få mer luft i magen som kan gi sterke magesmerter. Hvis du drikker veldig mye brus er det noe du burde endre på. Noen har også et mer følsomt fordøyelsessystem som reagerer lettere på usunn livsstil, uregelmessig spising og stress. Da kan de fort få endret avføring og mye smerter. Ofte blir smertene bedre når man har gått på do, det vil ikke være tilfelle ved gallesten. Dette blir ofte kalt irritabel tarm. Du kan lese litt om det her. 

Snakk med legen din eller helsesøster om du sliter med mye plager med magen. Hvis dette bare skjedde én gang så trenger du ikke ta kontakt med legen din da det mest sannsynlig var en virusinfeksjon eller en reaksjon på noe du hadde spist eller drukket. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Tunge med spørsmålstegn (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på.

Ung.no erstatter ikke lege, helsesøster eller krisehjelp.

Vi kan ikke stille diagnose eller gi behandling, men gir generelle helseråd og veiledning.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Tips til et sunt og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Er lettbrus helsefarlig?

Drikker brus

Det er mange som mener mye om lettbrus, og om det egentlig er trygt og drikke det. Mattilsynet slår fast at lettbrus i moderate mengder ikke er helseskadelig, så lenge man ikke overskrider anbefalt mengde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse