Hopp til hovedinnholdet

Tror jeg har skabb. Hvordan har jeg fått det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 14, snart 15, år gammel jente og jeg tror jeg har skabb, men det jeg lurer på er hvordan jeg eventuelt har fått det. Jeg merket det første gang for kanskje ett år siden, og det klær veldig mellom lårene mine noen ganger om natten. Takk for hjelpen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Ut ifra det din beskriver, er det ikke usannsynlig at du har skabb. Dette er en veldig plagsom tilstand, men kan behandles, med eget skabbmiddel (krem).

Skabb er en hudsykdom som skyldes skabbmidd, som graver ganger i huden og legger egg. Det typiske for denne tilstanden er, slik du beskriver, at man får plagsom kløe, spesielt om natten, når man ligger under dynen.

Skabbmidden overføres fra person til person ved hudkontakt, først og fremst ved seksuell kontakt. Da midden kan overleve i sengetøy i inntil 4 døgn, kan du ha også ha blitt smittet ved å ha ligget i sengetøy som er infisert med midd.

Du sier at du har hatt symptomer på dette også tidligere, men sier ikke noe om du fikk behandling. Skabb kan nemlig behandles, og det er store sjanser for å bli kvitt den, men det er helt avgjørende å kvitte seg med all skabbmidd som er i huset, ellers kan andre bli smittet og du kan bli smittet på nytt. Midden dør uten hudkontakt etter 2-4 døgn.

1. Alle som bor i huset må behandles med skabbmiddel, og man må følge bruksanvisningen nøye.

2. Sengeklær må skiftes og vaskes ved 60%. Det som ikke kan vaskes må henges ute i flere timer og legges i fryser over natten. Huset bør rengjøres godt.

Jeg anbefaler deg å snakke med foreldrene dine og få bestilt en legetime for å få konstatert om dette er skabb. Følg så legens råd nøye og les bruksanvisningen nøye på legemidlet.

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse