Hopp til hovedinnholdet

Tips mot stressnakke/skuldre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg er stiv i nakke og skuldrene. Tror det er på grunn av stress. Har du noen tips mot det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

De fleste med stressnakke/skuldre føler et stort behov for å få gjort noe med smertene - for eksempel ved å massere musklene, ta en varm dusj som demper smertene, osv. Det viktigste er imidlertid å fjerne stressfaktoren som er selve årsaken til smertene. Så lenge du ikke gjør noe med stresset, så vil jo smertene sannsynligvis komme tilbake - uansett hvor mye det masseres.

Økt stress på skolen fører til at man gjerne blir sittende i merkelige posisjoner som øker belastningen på nakke/skuldre. Det gjør også at skuldrene heves opp mot ørene, uten at man nødvendigvis er helt oppmerksom på det. Sørg derfor for at du har god tid til lekser, og unngå å planlegge alt for mye i hverdagene som fører til økt stress. Unngå å sitte for lenge med nettbrett/mobil og lignende, som bare fører til økt statisk belastning for nakken. I stedet bør du sørge for å være i bevegelse med litt mosjon/trening, for det demper som regel alltid spenningene i nakke/skuldre, så lenge det ikke blir stress å rekke treningen da! Husk imidlertid at det som regel er bedre å være i litt lett aktivitet enn å legge seg ned for å hvile når man har moderate smerter. Aktivtiet fungerer i mange tilfeller også bedre enn smertestillende tabletter ved denne type plager. Unngå derfor tabletter og forsøk å komme deg ut av hjemmet regelmessig, slik at du for eksempel unngår å bli sittende på sosiale medier.

Vennlig hilsen fysioterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse