Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har har hatt kyssesyke og om jeg bør reise tilbake til legen min når jeg fortsatt føler meg dårlig?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, for noen uker siden var jeg hos legen fordi jeg var mye sliten, han tok noen blodprøver. Noen uker senere ble jeg veldig forkjøla og lå rett ut i 3 uker, fikk tilbake blodprøvene og hadde høye leververdier, måtte derfor tilbake å ta nye blodprøver, selv trodde jeg at jeg hadde mononukleose men legen sa at milten var helt fin. Fikk tilbake disse blodprøven, og leververdiene var normale igjen. Jeg testet negativ på mononukleosetest, men positivt på Epstein Barr virus EBNA IgG og svakt positivt på Epstein Barr virus VCA IgG. Har jeg hatt kyssesyke? I tillegg kan jeg ikke trene lenger selv om det er 3 uker siden jeg følte megfrisk. Før løp jeg 3km, nå må jeg stoppe og brekke meg/kaste opp slim etter 500m. Jeg får også vondt i bryst og rygg av løping. hva kan dette komme av? Hvor lenge kan jeg forvente at dette varer? Bør jeg dra til legen igjen?

 

Svar
Hei

Det er slik at IgG er et antistoff som kommer når man er ferdig med en infeksjon. Dette er huske-antistoff som forteller oss at vi er immune og at vi tidligere har hatt infeksjonen. Det forteller oss ikke når vi hadde infeksjonen. Du kan derfor ha hatt mononukleose for mange år siden, men dette vil fortsatt være positivt. 

Ved en akutt infeksjon vil antistoffet i kroppen først lage IgM antistoffer. Den kan derfor fortelle oss at det er en infeksjon akkurat nå. Siden du ikke hadde noe IgM på det tidspunktet blodprøvene er tatt så hadde du ikke noe aktiv infeksjon akkurat da for mononukleose. 

Du må huske på at kroppen trenger litt tid til å komme seg igjen hvis du lå rett ut i 3 uker. Da tar det ofte litt tid før du er tilbake til å løpe 3 km. Da kan det være at du skal starte litt mindre hardt og bygge deg litt opp igjen. 

Hvis du fortsetter med å føle deg dårlig og har mye plager fra luftveiene er det nok lurt å gå tilbake til legen. Hvor lenge du skal vente er vanskelig for oss å si som ikke kan vurdere deg annet enn her på nettet. Det kan være flere årsaker til hva som kan gi pusteplager så det er nok lurt å diskutere det med legen din. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse