Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Gutt spiller på PC (colourbox.com)

Økt utflod, smerter i nedre del av magen og brun utflod

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Siden det er så tabu har jeg ikke kunnet diskutert dette med noen. Jeg har de siste ukene plutselig fått brunt utflod (har ikke mensen). Det har ikke skjedd før. Alt startet med at jeg begynte å blø under sex eller fikk blod i utflod etter sex. Dersom jeg gjør noe seksuelt kommer det en blanding mellom mørkerød og brun utflod etterpå. Har også vondt nedre del av magen ofte, og har fått økt utflod. Søkte på alt dette og så at jeg hadde flere av symptomene til livmorhalskreft, men så på nettet at man egentlig ikke får ta test før fylte 25 år. Er dette noe jeg burde sjekke eller håpe på går over? Tør ikke ha sex lenger, og er redd for å plutselig få brune utflod.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du sjekker op endringer du oppdager i underlivet. Grunnen til blødninger etter samleie er oftest rift eller sår. Det kan lett komme om man ikke har vært våt nok i skjeden ved samleie. Noen har en lettblødende livmorhals av en eller annen grunn. Det er ikke farlig.

Om du bruker p-piller eller andre hormonelle prevensjonsmidler, er mellomblødninger en vanlig bivirkning. Har du hatt ubeskyttet samleie? Blødning kan også skyldes en kjønnssykdom så hvis du tenker at det kan være mulig at du er smittet, bør du teste deg for Klamydia på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen din.

Jeg tror det er lite sannsynlig at den bruke utfloden er tegn på livmorhalskreft. Men du kan gjerne be om undersøkelse for det også selv om du er under 25 år.

Ved helsestasjon for ungdom er det gratis å få underlivsundersøkelse. Men du kan også bestille time hos fastlege eller gynekolog som er spesialistlege på kvinners underliv.

Se vedlagte artikler.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk