Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Kan jeg drikker alkohol med bare én nyre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en nyre og har hatt det siden jeg var 6 år, det begynner å bli 12 år siden den ble operert bort. Jeg drikker litt alkohol i blant når jeg har vært ute og har gjort det i 1 års tid. Mine foreldre la ikke merke til det før nå nylig, nesten en måned før 18 års bursdagen min (de vet fremdeles ikke at jeg har gjort det lenge, men tror den ene gangen var første gangen). De ble helt hysteriske og begynte å si ting som bekymret meg. De fortalte meg at jeg som har en nyre kan nesten ikke drikke og nekter meg det. Dessuten fortalte de om at jeg en dag kan våkne opp og hoste opp blod pga det. Jeg er redd for at de kommer til å fortsette å nekte meg det når jeg fyller 18 år også argumentere med at jeg fremdeles bor under deres tak og det med nyra. Hvor mye kan jeg egentlig drikke før det påvirker nyren min på en dårlig måte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke så lett for oss på ung å svare på dette spørsmålet da vi vet veldig lite om hvorfor du har én nyre og hvordan din nyre fungerer. 

Hvis du ikke har noe nyresykdom nå, og du har helt normal nyrefunksjon så skal du kunne leve som alle andre. Da skal det ikke være noe problem med alkohol. Hvis du bruker faste medisiner, har en nyresykdom eller at den nyren du har nå også kan bli syk så er det viktig å ta dette opp med legen din. 

Jeg synes ikke du skal ta rådene fra foreldrene dine som helt sikre. Hvis du ønsker gode råd synes jeg du skal bestille deg en time til fastlegen din. Fastlegen din vet hva du har vært igjennom, og kan finne ut hvordan det er med nyren din nå, da kan du få gode råd basert på fakta. Foreldrene din er nok veldig bekymret. Det er veldig skummelt når barnet ditt blir alvorlig syk, og de er sikkert redde for at du skal bli syk på ny. Det er allikevel ikke greit å skremme deg hvis det ikke er noe grunn til at du skal være ekstra forsiktig med alkohol. 

Har du avklart med legen din så er det vanskeligere for foreldrene dine å si noe på dette når du blir 18 år.

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Tunge med spørsmålstegn (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på.

Ung.no erstatter ikke lege, helsesøster eller krisehjelp.

Vi kan ikke stille diagnose eller gi behandling, men gir generelle helseråd og veiledning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader av alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader av alkohol