Hopp til hovedinnholdet

Vortelignende sak rundt anus

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Fant nettopp ut at jeg har en liten vortelignende sak rundt anus... kan dette være farlig og må jeg oppsøke lege? Eller er det bare noe som har oppstått. Har ikke hatt analsex og min tidligere sexpartner har ikke hatt noe form for hpv. (Som jeg vet av). Er dette noe jeg kan behandle uten å dra til lege, eller skal jeg bare la det være? Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente

Man kan ha kjønnsvorter rundt endetarmsåpningen. Utseende er typisk med 1-3 mm store utvekster med hudfarget eller hvit, og litt ruglete overflate. De kan være enkeltstående eller flere tilstede samtidlig. Kjønnsvorter forsvinner av seg selv etter måneder eller år etter hvert som kroppens immunforsvar tar hånd om det. Vanligvis har man ingen symptomer fra dem. Hvis de er sjenerende eller plagsomme kan man få behandling hos legen eller resept  på legemiddel en kan påføre selv. Du behøver ikke å ha analsex for å få kjønnsvorter rundt analåpningen. Viruset smitter ved kontakt mellom hud og slimhinner. Det er vanskelig for meg å si hva du har over internett. Har du plager fra dette og/eller lurer på hva dette er, kan du gå til helsestasjon for ungdom eller din fastlege for undersøkelse.


Vennligst hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kondylomer (kjønnsvorter)

Gutt sitter på do (colourbox.com)

Kondylomer (kjønnsvorter) skyldes et virus (HPV – human papilloma virus). Det finnes over 100 ulike typer av HPV og rundt 40 av disse smitter ved seksuell kontakt. HPV er like vanlig hos begge kjønn. De fleste vet ikke at de har eller har hatt denne virusinfeksjonen, fordi viruset ofte ikke gir synlige vorter.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse