Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Jeg er arbeidsledig, får livsopphold av nav og husleie, men kan noen helsetjenester hjelpe meg med dekking av eventuelle tannbehandlingsutgifter? Må jeg kontakte fastlege?

Annet 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem jeg har slitt med noen år. Tennene mine begynner å forfalle, de er gule, har hull i ett av dem som er nære munnåpningen, synes de er tynne og jeg har mistet noen fyllinger og har hull. Det gjør ikke vondt i hverdagen men jeg blir psykisk nedbrutt av å se meg i speilet. Skulle ønske jeg kunne smile. Det jeg lurer på; jeg er også arbeidsledig, får livsopphold av nav og husleie men kan noen helsetjenester hjelpe meg med dekking av evt utgifter? Må jeg kontakte fastlege? Synes det begynner å haste litt. Vil ha fine tenner og ikke miste alle plutselig en dag. Sliter enormt mye..

Besvart 19.05.2017 15:33
 

Svar
Hei

Det finnes dessverre små muligheter for å få dekt tannlegebehandling i Norge dersom man er voksen og frisk. Dersom du fyller 20 år i 2017, har du enda krav på 75 % rabatt på tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten i hele landet. Da gjelder denne rabatten for deg ut året. Det er intet annet som slår dette tilbudet.

Om du fyller 21 år har du dessverre ikke denne muligheten lengre. Jeg skal skrive litt om de ordningene som finnes i Norge, så håper jeg at det er noe av dette du kan finne nyttig. Du kan også diskutere dette med tannlegen din.

Om du har noen spesielle sykdommer eller lidelser finnes det muligheter for å få dekt noe av tannbehandlingen gjennom folketrygden. Det er veldig mange diagnoser, og du kan lese mer om dette her på helsenorge.no sine sider.  Dersom sykdom og/eller medisinbruk kan påvises å ha en direkte sammenheng med nedsatt tannhelse kan du få dekt deler av tannbehandlingen din på denne måten.

Dersom du er under psykiatrisk regelmessig behandling kan du få gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten.

Psykisk utviklingshemmede og eldre, langtidssyke og uføre i institusjon eller hjemmesykepleie har krav på gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten.

Enkelte typer behandlinger gir direkte rabatter på tannbehandlingen gjennom folketrygden. For eksempel operasjon av visdomstenner. Dette står det mer om på helsenorge sine hjemmesider, se linken.

Sjekk pris rundt hos ulike tannklinikker. Prisliste skal være lett tilgjengelig på venterom.

NAV er behjelpelig med penger til akutt nødvendig tannbehandling, særlig ved smerter. Dette er inntektsprøvd, så du må i så fall snakke med ditt lokale NAV.

Tannlegen vil nok være behjelpelig med at du kan dele opp behandlingen slik at du kan betale litt etter litt, for eksempel en fylling av gangen. Snakk med tannlegen din om dette.

Nå er det slett ikke sikkert at du trenger veldig omfattende og dyr tannbehandling. Det er best om du i første omgang tar kontakt med tannlege for en undersøkelse. Da vil du kunne få et kostnadsoverslag, og tannlegen skal hjelpe deg å finne ut om du kan ha noen rettigheter i forhold til det jeg har skrevet om over.

Lykke til!

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse