Hopp til hovedinnholdet

Hun føler hun har stor mage. Kan hun gjøre noe med det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg føler at jeg er veldig tykk eller har veldig stor mage. Jeg føler at den vokser men vet ikke. Det kan være at det er fett. Trener ikke mye, men går på fotball og har fotball trening 2 ganger i uken + kamper. Selv er jeg ofte i aktivitet. Hva kan årsaken være? Og hvordan fjærner jeg d?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (14)

Takk for at du skriver til ung.no.

Du skriver at du føler at du har en tykk mage og ønsker å gjøre noe med det. Mange ungdommer, og jenter spesielt, opplever at kroppen endrer seg veldig i ungdomsårene og at de får litt fett flere steder på kroppen. Dette er helt normalt og skjer fordi kroppen skal endre seg fra jente til å bli en kvinne. Det er ikke så mye du kan gjøre med det, bortsett fra å fortsette å være aktiv og ha et sunt kosthold. Etter hvert som du blir høyere, kan det hende at det du føler er stort nå, vil jevne seg ut.


I puberteten skjer det mye med kroppen vår. Man vokser litt i rykk og napp, får mer muskler, jenter får bredere hofter og pupper. Jenter får også litt mer underhudsfett enn guttene, og ofte kan man se dette på magen. Det er en del av det å skulle bli en kvinne.

Det virker som at du har kommet i puberteten, og disse forandringene du opplever er helt naturlig. Kroppen din vil forandre seg ganske mye frem til du blir voksen. De endringene som skjer nå, vil kanskje bare være for en stund, så kan det endre seg igjen.

Man er ofte mer kritisk til seg selv enn til andre. Og i tillegg vil de fleste se seg selv litt forstørret i speilbildet. Hvis du spør andre om hvordan magen din ser ut, vil jeg tenke meg at de ikke mener den er stor. Det er noe du selv føler.

Det er også slik at magen kan være oppblåst til tider. Det kan endre seg fra dag til dag, men også forandre seg i løpet av bare én dag. Luft i magen/oppblåsthet kan komme av hva vi spiser og drikker. Hvis du kjenner deg igjen i dette, kan det hende at det er noe du spiser som gir deg ekstra luft i magen. Det kan gjøres noe med vet at du finner ut hva årsaken kan være, og kutter ned på akkurat den tingen. Brus, erter, bønner, løk, kål, rosenkål, blomkål, brokkoli, mais, fruktose og de kunstige søtningsstoffene sorbitol og manitol kan gi mye luftplager.

Du skriver at du ikke trener så mye, men du trener fotball to ganger i uken + kamper og er ellers i aktivitet. Det er jo å trene mye! Det er kjempebra!

Ved å trene regelmessig og spise sunt, opprettholder man en normal vekt og en god kroppssammensetning.

Jeg legger ved noen artikler som du også kan lese. Ved å ha et positiv syn på din egen kropp, og tro på at du er flott akkurat som du er, vil du sette stor pris på din fantastiske kropp!

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse