Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Hver gang jeg skal legge meg føler jeg at jeg må tisse, og det gjør at jeg ofte ikke sovner før veldig sent.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hatt problemer med søvnen min den siste måneden. Fordi hver gang jeg skal til å legge meg så føler jeg at jeg må på do( liksom tisse bare) selv om jeg nettop var på do. Det er utrolig plagsomt og ofte sovner jeg ikke før jeg er så trøtt at jeg bare sovner, men da er klokken ofte 3 på morningen og jeg må opp halv 7 for å rekke skolebussen og det betyr at jeg får utrolig lite søvn. Forskere sier jo at det tar minst 4 dager før man blir vandt til den nye døgnrytmen men det er kun 4 dager og så er det fredag igjen og da sover jeg ofte til 12-1 og da er alt bare ødelakt igjen. Jeg orker ikke prøve å fikse på den ved å stå opp 7 hver morgen fordi jeg er så trøtt og sliten etter en lang uke med skole og trening. Det er snart sommerferie og da blir som oftest døgnrytmen min ødelakt igjen. Men denne sommeren kan den ikke bli det fordi jeg skal planlegge bryllupet til søsteren min og det vil jeg ikke gå glipp av, så hva kan jeg gjøre, Pls er desperat etter litt søvn!!!!!!!!!!!!!

Besvart 09.06.2017 22:49
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du ikke får sovne på kveldene fordi du føler at du må tisse når du legger deg, selvom du akkurat har vært på do. Det er tydelig at dette påvirker nattesøvnen din.

Nok og god søvn er viktig, og det er en forutsetning for å leve og fungere godt i hverdagen. Kroppen er helt avhengig av søvn for at kroppens funksjoner skal være på topp. Kroppen og hjernen reparerer og vedlikeholder seg selv mens vi sover. Hos deg er det nettopp det at du føler du må tisse som gjør at du ikke klarer å sovne og får for lite søvn. Jeg vil råde deg til å ta dette opp med lege for å finne ut av grunnen til at du føler du må tisse uten at du egentlig må. Du kan oppsøke fastlegen din eller dra til helsestasjon for ungdom. Det kan være flere grunner til følelsen av å måtte tisse. Det kan blant annet være en urinveisinfeksjon hvis det også svir når du tisser, men dette får du sjekket ut ved å dra til lege.

Tislutt noen råd for god søvn:

  • Reduser inntak av kaffe, cola eller annen koffeinholdig drikke, spesielt etter kl. 17.
  • Stå opp og legg deg til samme tid hver dag, også på fridagene. Selvom du ikke ønsker dette fordi du er så trøtt, så er det en måte å unngå at kroppens indre klokke må justeres hele tiden.
  • Ha det kjølig, mørkt og rolig på rommet og slå av mobilen. Avslutt skjermaktivitet en time før du legger deg. Å se TV på sengen kan virke negativt inn på søvnen.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse