Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Svie og sår på kjønnslepper

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er jente 16 år. I går kveld kjente jeg en svie i kjeden. Jeg tenkte det var sopp (for det har jeg hatt før) og påførte derfor canesten. I dag morges var det værre og det var en brennende følelse. Jeg satt meg i badekaret og tok kaldt vann på. Det hjalp. Skulle sjekke hva det var og oppdaget to svartgråe sår på (ett større enn det andre) begge på indre kjønnsleppe og et lysere litt nærmere ytre kjønnsleppe over det største grå såret. Det er mørkerødt rundt alle. Helt ved ytre kjønnsleppe er det også en rød prikk. Ingenting står ut, men det er tørt. Har sett over alt på Internett og på bilder og ingentinh matcher. Hjelp! Er dritredd og flau.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Sår på kjønnslepper kan ha mange årsaker. Det er dessverre vanskelig for meg å si sikkert hva årsaken av, uten at jeg har undersøkt deg. 

Sår kan komme av irritasjon og eksem/utslett, hudsykdommer, sopp, herpes og mye mer. Svie og sår hud kommer ofte av sopp (som du også nevner). Og det er nok ikke alltid soppsalve hjelper med det samme (selv om det er sopp). Men de sårene du forteller om, passer ikke helt til sopp.

Sår kan ofte være herpes. Ved herpes får en væskefylte blemmer, som sprekker og blir til vonde sår. Første gang en har herpes-utbrudd, kan en få en sykdomsfølelse i hele kroppen også.  Ved førstegangsutbrudd bør en oppsøke lege. Det finnes lindrende salver ved utbrudd, f eks Zovirax, reseptfritt fra apotek. Men for at de skal virke, må en begynne med dem raskt.

Nå er det noen dager siden du sendte inn spørsmålet (og vi beklager seint svar!). Og jeg vet ikke hvordan dette har gått i etterkant. 

Men jeg vil råde deg til å gå til lege med dette, hvis det ikke har bedret seg. Da kan du få en sikker diagnose og konkrete råd (og kanskje medisin). Du kan gå til fastlegen din eller lege ved Helsestasjon for ungdom.

Mange kvier seg for å gå til lege med spørsmål om underlivet. Men husk at leger er profesjonelle og har taushetsplikt. For leger er spørsmål om underlivet helt vanlig, og ikke noe som er flaut!

Du trenger ikke være redd for dette! Det er ikke så uvanlig å ha utslett og sår i underlivet. Med det er sjeldent noe farlig (selv om det kan være vondt og plagsomt). 

 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk