Hopp til hovedinnholdet

Urinen min er mørk, kan jeg fortsatt ha urinveisinfeksjon?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har merket at urinen min er blitt mer mørk brun og ekkel i fargen enn før. Den har også en annerledes og sterk lukt. Jeg drikker mye og er ikke dehydrert. Men jeg har slitt en del med urinveisinfeksjon før, så nå går jeg på penicillin for det og har gjort det en stund. Men jeg merker og fortsatt at det svir litt når jeg tisser og etterpå avogtil, men ikke på samme måte som når jeg har urinveisinfeksjon, vet ikke om dette kan ha en forbindelse? Tok dette opp med fastlege men han visste ikke. Nå går jeg også på penicillin for halsbetennelse. Leste at visse typer medikamenter også kunne ha en innflytelse på mørk urin. Har dere noen ide om hva det kan være?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål, og beklager sent svar. 

Det er ikke slik at mørk urin betyr urinveisinfeksjon. Det betyr stort sett at du ikke har fått i deg nok væske. Hvis du har rødlig urin kan det være blod, og da kan det være en urinveisinfeksjon. Hvor ofte du må tisse og hvor mye som kommer ut når du tisser er gode markører på hvor mye du væske du har fått i deg. Noen ganger er det forskjellige typer grønnsaker med mye pigmenter som kan gi endret farge på urinen. 

Hvis det svir når du tisser så kan det være at du fortsatt har litt irritasjon eller har en urinveisinfeksjon. Det kan også bety at du kan ha en seksuelt overførbar infeksjon som klamydia. 

Det finnes veldig mange forskjellige typer antibiotika. De virker ofte på forskjellige typer bakterier. Du kan derfor fortsatt ha en bakterie i urinen din som penicillin ikke virker på. Har du mye plager fortsatt bør du derfor snakke med legen din som kan sjekke urinen din for tegn til infeksjon, og eventuelt sende urinen til dyrkning så man kan se hva slags bakterier som er der. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse