Hopp til hovedinnholdet

Bekymret for sykdom hos kjæreste 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg mistet mamma for under ett år siden til kreft, og har veldig vonde minner knyttet til sykdom og død blant dem jeg elsker. Kort tid etter dødsfallet begynte jeg på jobb, hvor jeg møtte en fantastisk fyr, som jeg nå er samboer med. 6 år eldre, noe jeg er glad for da jeg ikke er en typisk ungdom lenger pga alt som jeg gikk igjennom alene med med min mor. Vi har det fantastisk fint sammen, og jeg ser virkelig en fremtid sammen med personen jeg elsker, og trenger. Men han sliter ekstremt mye med VES ekstraslag, og han får aldri noe ordentlig svar fra leger hva dette kan være. På grunn av dette gjør vi sjeldent noe "gøy" sammen som å gå på lange turer osv, da begge er redd for at det skal skje noe med han. Jeg er så utrolig lei meg over situasjonen. At enda en person jeg elsker skal slite med noe helse. Han tør ikke å gjøre det han er mest glad i av aktivitet, og det blir ekstremt tunge dager når alt han tør er å være i ro. Så mitt spørsmål er; Hvordan gå frem, og hva skal vi gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei kjære deg


Det var leit å høre om din mor, og at hun døde for kort tid siden. Slike hendelser gjør en ofte mer "skjør" og engstelig for sykdom, i etterkant. Og det kan ta lang tid å håndtere og bearbeide dette. Så jeg kan godt skjønne at det kan være vanskelig å takle symptomer og angst for sykdom hos din kjæreste. 

Når man er litt engstelig eller stresset for sykdom, er det viktig å forsøke å se dette "utenfra" og litt "kynisk" nesten. Det er ikke alltid så enkelt. Men det kan hjelpe å tenke "hva er sannsynligheten for at dette er alvorlig?", eller " Hva annet (enn alvorlig sykdom) kan dette komme av?". Ved hjelp av slike spørsmål kan man sjekke om tankene har tatt "overhånd", eller om det er reell grunn til frykt.

Det er jo ikke alltid å lett å vite heller  - og derfor kan det være lurt å bare få sjekket dette av lege. Din kjæreste sliter med ekstraslag og har vært hos lege, men ikke fått gode nok svar.

Helt umiddelbart vil jeg nok tro at din kjæreste hadde blitt henvist videre til utredning/behandling, eller fått råd om fysisk aktivitet osv, hvis det hadde vært noe farlig. Så det kan jo virke som om han ikke trenger ta spesielle forhåndsregler. Det er også vanlig med en del VES/ekstraslag. 

Men det er vanskelig for meg å si noe sikkert om dette, uten å vite mer om kjæresten din sin helse.

Jeg vil derfor råde dere til å gå tilbake til fastlegen og be om konkrete svar om forhåndsregler en må ta, aktiviteter eller andre ting. Hvis legen ikke tar dere alvorlig, kan en bytte fastlege (på helfo.no), og få svar der. 

Det er synd, mener jeg, om slike uavklarte spørsmål skal begrense hverdagen deres. Og for din skyld, skjønner jeg at du kan ha behov for en grundig gjennomgang og betryggelse rundt helse.

Jeg ønsker dere begge alt godt!

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse