Hopp til hovedinnholdet

Jeg har svie, kløe og ubehag i underlivet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har gått mesteparten av ferien min med svie , kløe og ubehagen nedentil. (Har også klødd så mye at jeg blør.) Har søkt litt opp hva det kan være men er veldig usikker. Snakket med kjæresten om det også, han er også usikker. Fikk også vite av han at han også hadde klødd nedentil ca like lenge. Ingen av oss har hatt sex med noen unntatt hverandre så ingen av oss tror det er skjønnsykdommer. Hilsen en med forferdlige plager

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Etter å ha lest det du skriver så forstår jeg at du har opplevd ubehag fra underlivet med svie og kløe i mesteparten av ferien. Videre at kjæresten din også har kjent på kløe nedentil i samme periode.

Dere trenger ikke å være bekymret for at dere har en kjønnssykdom så lenge dere begge to ikke har hatt ubeskyttet samleie med andre enn hverandre.

Det er vanskelig for meg å si med sikkerthet hva plagene dine skyldes, men det kan høres ut som du har en ubalanse eller kanskje har utviklet en soppinfeksjon i underlivet. Dette er helt ufarlig:)

Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men oppstår ofte i forbindelse med ny partner eller hyppige samleier i en periode. Sopp kan også ha andre årsaker som for eksempel antibiotikakur, overdreven vask og bruk av sterke såper, skylling av skjeden (strengt forbudt!), barbering (der barberskum kommer inn i skjeden), stress osv.. En mannlig partner kan merke at du har soppinfeksjon ved at penis etterpå får røde små prikker, klør og etter hvert flasser. Sopp går ofte over av seg selv, eller du kan kjøpe soppkur reseptfritt på apotek. Du vil få god hjelp på apoteket om du ønsker å prøve en soppkur. 

Dersom plagene dine ikke går over etter å ha prøvd en soppkur vil jeg anbefale deg å oppsøke lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din for en nærmere undersøkelse. 

Jeg har lagt ved noen artikler under svaret mitt som jeg tror kan være nyttig for deg.

Ha en fin sommer videre:)

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager