Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Er ekstremt trang i vaginaen og lurte på om jeg burde gå til legen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ekstremt (!!!) trang i vaginaen og lurte på om jeg burde gå til legen? Jeg får ikke inn tampong eller en finger selv om jeg er kåt osv. Ingenting vil inn. Hva skal jeg gjøre? Vil helst gå til legen uten å snakke med fostermammaen min

Besvart 13.08.2017 10:10
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er vanlig at skjeden er trang. Når man ikke er seksuelt tent ligger skjedeveggene inntil hverandre, som et sammenklappet rør. Når jenta blir seksuelt tent utvides skjeden og den blir våt, slik at man kan få inn en finger eller noe annet.
Hvis man ubevisst strammer musklene i bekkenet når man prøver å få noe inn, strammes den ytre delen av skjeden, nesten som om den lukker seg. Kontroll på musklene i bekkenet og kontroll på pusten er nøkkelfaktorer for å få noe inn, enten det er en finger når man onanerer eller sette inn en tampong. 
 
Det er ikke noen regel for når en kan begynne å bruke tampong, det kan en gjøre så snart en har fått menstruasjon. Tamponger finnes i ulike størrelser. Det kan være lurt å starte med den minste, men man må prøve seg frem til hva som passer. Øv deg når du blør på det meste, da er det lettest å sette inn tampongen fordi skjeden er våt av blodet.
Husk å vaske hendene før og etter du skal ta ut tampongen og sette inn en ny.


Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned. Hold tampongen forsiktig med fingertuppen under tampongen. 


Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, strammer du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet. Det siste er kanskje det letteste?
Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Hold hudfoldene foran skjedeåpningen fra hverandre med den andre hånden. Slapp av, pust sakte ut at du liksom slipper bekkenet ned, og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass. 


Uttrekkssnoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kunne kjenne tampongen. Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny. 


Tamponger er kun beregnet på å suge opp menstruasjonsvæske. Ikke bruk tampong mellom hver menstruasjon eller mot utflod, da bruker du truseinnlegg. Du bør skifte tampong hver 4. time og oftere hvis du blør mye. Det er ikke anbefalt å sove med tampong om natten. Hvis tampongen er i for lenge, kan det oppstå bakterieinfeksjoner og du bør oppsøke lege med en gang.
 
God kontroll på musklene i bekkenet og bevisst bruk av pusten vil gjøre du lettere vil få inn en tampong og også at du kan føre noe annet inn i skjeden, for eksempel en finger eller to.
For å få bedre kontroll på bekkenbunns musklene og samtidig øke nytelsen når du onanerer, kan du øve deg på å stramme/slappe av i disse; For å "finne” musklene, kan du, neste gang du tisser, stoppe å tisse, knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler du bruker. Du strammer innover og oppover. Disse musklene er det du skal arbeide med. Du kan trene akkurat slik du trener andre muskelgrupper; 15 x 3. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av. Etter noen uker har du veldig god kontroll på disse musklene og kan kontrollere disse aktivt når du setter inn en tampong eller onanerer. 
 
Se her på NRK nett TV hvordan kvinnen bruker pust, bevegelse og muskler når hun får orgasme.
 
For å øke blodsirkulasjonen, noe som bidrar til at skjeden blir våt, som igjen gjør at det er lettere å føre noe inn, er det viktig at du puster godt, både når du onanerer og når du fører inn en tampong.
 
Skjedekransen (tidligere kalt jomfruhinna) og åpningen i den, blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex. Hvordan dette føles første gang det skjer, vil variere fra jente til jente. For mange vil det skje uten noen form for besvær, men hos enkelte er det forbundet med ubehag og/eller noe smerte. I noen tilfeller kan skjedekransen være så stram at det blir vanskelig å føre noe inn. I sjeldne tilfeller kan penetrering være vedvarende smertefullt. En legeundersøkelse kan avgjøre om åpningen er så liten/trang at den må utvides med et lite inngrep, eller om det kan være andre årsaker til smertene. Snakk med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen. Du kan ta kontakt med lege uten å snakke med fostermoren din! Det er gratis for deg å snakke med lege i og med at du er under 16 år.
 
Fortsett å nyte og utforske kroppen og kjønnet ditt. Da blir du trygg på deg selv og hvilke stimuli og berøringer du liker og nyter. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Føler du deg presset til å debutere seksuelt?

Kommenter gjerne under hva som bidrar til at du føler på dette presset.

Gå til vote

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Spørsmål om onanering? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse