Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker ikke å begynne på kolesterolsenkende medisiner, men klarer ikke å følge rådene om annen kost. Har dere noen tips?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 20 år som lenge har hatt høyt kolestrol. Jeg får beskjed av legen at jeg må endre kosthold, og det gjør jeg i perioder. Men så faller jeg alltid tilbake i gamle vaner. Hun sa at kolesterolet skulle være på 6 tallet, men jeg hadde 7,3. Hun ville jeg skulle begynne på medisiner mot kolestrol. Det heter lipitor. Jeg er alltid veldig skeptisk til medisiner. Men samtidig så er jeg rådvill, jeg klarer ikke ha et godt kosthold i lengre perioder. Har prøvd så mye, men faller alltid tilbake. Er det veldig negativt for at en jente på 20 år begynner på lipitor? Jeg er litt overvektig, og må ned i vekt, og er redd for å få hjerte og karsykdommer i en så ung alder. Har dere noen tips til meg? Hilsen bekymret

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er fint at legen din følger deg opp for å passe på kolesterolet ditt. Det er klart ikke det beste alternative å starte opp med medisiner. De beste helsegevinstene får du hvis du klarer å få ned kolesterolet ditt ved å endre livsstilen din. Noen har derimot et høyt kolesterol på grunn av en genetisk feil som man arver i familien. Har du dette så er det ikke sikkert kolesterolet ditt blir bra ved bare å endre kosthold og aktivitet, men det vet sikkert legen din. 

Mange som forsøker å endre livsstilen sin forsøker å gjøre så store endringer med én gang at det blir vanskelig å holde det. Da er det fort gjort å gå på en sprekk. Hvis man først har sprukket én gang så er det mye lettere å gjøre det igjen, og dermed er det lettere å havne tilbake til gamle vaner. 

Et godt tips er derfor å starte med endringer du tror du klarer å holde. Kanskje kan man lage en liste med legen om hva som bør være de viktigste målene.

Umettet fett, og særlig fisk er bedre enn mettet fett for kolesterolet. Det finnes også mange bra måter å bytte ut vanlig kjøtt på. For eksempel kan man steke laks sammen med tacosausen, så kan du droppe kjøttet. Eller du kan velge et magrere kjøtt som kylling eller svin i stede. Jo flinkere du blir til å bytte ut, jo mindre vil du føle at du må velge vekk mat du ellers er glad i. 

Søtsaker og snop er det mange føler er vanskeligst å gi opp. Derfor er det greit å tillate seg litt ekstra kos i helgen, men at man forsøker å unngå dette på hverdager. Ha gjerne litt frukt liggende hjemme, og spis for eksempel et eple hvis søtsuget blir for sterkt. Det er også lurt å ta et glass vann hvis man får lyst på noe ekstra. 

Det er også studier som viser at aktivitet senker kolesterolet. Gå en lengre tur tre ganger i uken, gå til skole eller jobb eller gå av bussen litt før så du kan gå siste stykket hjem. Det trenger ikke være hardtrening i starten. Alt hjelper! Du kan også få deg en skritteller. Da kan du ha som mål å gå et hvis antall skritt hver uke. 

Om du må gå på kolesterolsenkende tabletter så burde det så absolutt ikke være i stede for å endre livsstilen din, men heller i tillegg. Da er det mulig at du kan ta vekk medisinene på et senere tidspunkt.

Selv om du har følt at du ikke har klart å gjennomføre endringer i livsstil tidligere så må du ikke gi opp! Husk at det er helt vanlig å falle litt tilbake til gamle vaner. Man sier at gamle vaner er vonde å vende, men det er ikke umulig! Kanskje er du ekstra motivert nå som du vet at alternativet er tabletter. Finn målsetninger du klarer fra uke til uke. Da kan du øke fra fisk 1 gang i uken til 2 ganger i uken, eller gå langt 2 ganger i uken til 3 ganger i uken når du kjenner at det går riktig vei. Da føles det letter å gjennomføre uten å sprekke. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse