Hopp til hovedinnholdet

Går det an å slippe svømming på ungdomsskolen uten å få fravær?

Jente 13 år
 

Spørsmål

vet ikke om jeg tok riktig kategori, men visste ikke helt hvilken annen jeg skulle tatt. Jeg lurer på om det går an å slippe svømming på ungdomsskolen uten å få fravær. Jeg liker svømming, men jeg liker ikke å ha det med så mange rundt meg. Jeg har veldig kroppspress og liker ikke være så tynnkledd blant folk. Jeg syntes også det er veldig ukomfortabelt i garderobene når vi skal dusje og skifte fordi jeg liker ikke mitt eget utseende, dette er både i gym om svømming. Jeg har veldig mye kroppspress og blitt ertet flere ganger over hvordan jeg ser ut. det har ført til at jeg har skadet meg selv, (selvfølgelig ikke bare pga dette, det finner andre årsaker også, men dette er en av dem.) Jeg har ikke fortalt foreldrene mine om dette men må vel det hvis det kan være en utvei. Jeg er villig til gjøre andre "oppgaver" i stedet for svømming, egentlig hva som helst for å slippe. Håper jeg får et svar som kan hjelpe, og at det finnes en utvei :):

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.


Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har det vanskelig med tanke på å ha svømming om du har alle disse vonde tankene om kroppen din. Når du i tillegg har blitt ertet over hvordan du ser ut, så er det selvfølgelig ekstra vanskelig. Og det er veldig alvorlig at du skader deg selv. Selvskading er aldri en god løsning, derfor er det bra at du kontakter oss og har fått tanker om at du må finne en annen løsning som er bedre.

Du er slett ikke alene om å synes at det er vanskelig å ha svømming og gym på skolen. Dette kan du lese mer om her.

Jeg er enig med deg at det er viktig at du snakker med foreldrene dine om hvordan du har det. Sammen kan dere snakke med skolen og får vite hva dere kan gjøre for at du kan gjennomføre skolen uten store konsekvenser. Det er nok ikke første gangen de har elever med slike utfordringer, så de har helt sikkert en god måte å løse problemet på. 

Samtidig er det viktig at du får snakket med noen om dine tanker om kroppene din og ditt opplevde kroppspress og dine andre utfordringer som resulterer i selvskading.

Da kan fastlegen din eventuelt henvise deg til psykolog. Du kan også snakke med helsesøster på skolen. Her kan du får gode råd om hva du kan gjøre for å øve deg på å bli mer stolt over kroppen din og ta best vare på deg selv.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse