Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om synet. Redd for å besvime og bilkjøring.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 17 år. Jeg er nærsynt og har skjev hornhinne. På det venstre siden av øtet så er det -0,25 mens på høyre siden er det -0,50 og det har jeg sjekket. Det jeg plages med er at når jeg bruker, briller, linser eller ingen av delene, så begynner jeg se at det tingene ser større ut(?) Det er veldig vanskelig å forklare, men det får meg til å føle meg svimmel og at det føler ut som jeg skal besvime når det skjer. Det skummelt for meg for jeg trur jeg skal blacke helt ut. Det jeg alltid gjør er at jeg lukker øyene og stå helt i ro og holder meg fast i noe eller stå i mot et vegg for å ikke dette om. Jeg er 17 og har begynt å øvelseskjøre og jeg er redd for at jeg skal plutselig besvime mens jeg kjører og det blir til en bilulykke. Hva kan jeg gjøre? Og hva kan det være??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 Du forteller at du opplever at ting blir større, før du blir svimmel, og blir redd for å besvime. Dette gjør deg litt engstelig, spesielt nå når du har begynt og øvelseskjøre.

Det at du føler at ting blir større, kan ha noe med svimmelheten å gjøre, og ikke nødvendigvis med synet i seg selv. Denne svimmelheten kan ha ulike forklaringer. F eks kan den komme av hodepine, lavt jernnivå, lavt blodtrykk eller andre sykdommer. Når en blir svimmel, er det ikke uvanlig å oppleve det som om synet "ikke fungerer helt", mens det i virkeligheten har med andre sykdommer eller organer å gjøre.  

Og dersom du nylig har sjekket synet, er det mindre trolig at dette kommer av dårlig syn. Du har dessuten (for) lite synsforstyrrelser til å kunne forklare dette.

Det er bra at du er obs på dette, og spesielt i forbindelse med bilkjøring - da kan en jo volde mye skade, i verste fall.

Jeg kan ikke si deg sikkert hva årsaken til din svimmelhet er, uten å ha undersøkt deg selv. Men jeg vil altså ikke tror det har med synet å gjøre. Jeg vil derfor råde deg til å oppsøke fastlegen din.  Etter en sjekk og noen undersøkelser kan forhåpentligvis legen din fortelle deg mer om hva dette kan være, og gi deg tilsvarende behandling. Det kan være bagatellmessige sykdommer som lavt jern nivå eller lavt blodtrykk. Og dette finnes det god behandling for.

Jeg ønsker deg alt godt og lykke til. 

Ps.  Føler du deg veldig svimmel bør du avstå fra øvelseskjøring. 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse