Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

Hvis jeg forteller psykologen om hasjrøyking, har han fortsatt taushetsplikt?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går til psykolog en gang annenhver uke og noe av det første jeg har blitt fortalt er at psykologer har taushetsplikt. Så sant det ikke står om pasientens (eller andres) liv eller annen alvorlig skade. Jeg lurer da på dette, hvis jeg forteller min psykolog at jeg har røyket hasj og muligens planlegger å gjøre det igjen (eller han finner det ut på en annen måte), gjelder denne taushetsplikten fremdeles, selv om han vet at jeg har begått et lovbrudd? Er han nødt til å ta dette videre eller er dette noe han og jeg kan jobbe med?

Besvart 22.08.2017 19:07
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til ung.no.

Den helserettslige myndighetsalderen i Norge er 16 år, så er du over 16 år så har psykologen i de aller fleste tilfeller taushetsplikt. Men om psykolog/helsepersonell finner det nødvendig å informere foreldre/foresatte eller andre med begrunnelse i at informasjonen er nødvendig for foreldrenes omsorgsplikt, viker taushetsplikten. Dette kan for eksempel være ved alvorlig bekymring grunnet psykisk helse eller rus. Jeg vil anta at en psykolog ikke finner det nødvendig å melde fra til foreldre om hasjrøyking.

Jeg vil sterkt fraråde deg å røyke hasj, da det faktisk kan ha konsekvenser for deg og utviklingen din. Les mer i denne artikkelen: forskning.no/2014/10/hvor-farlig-er-cannabisbruk

Ved å fortelle psykologen din om hasj-interessen din, så kan dere jobbe med dette  og forhåpentligvis ikke røyke hasj igjen.

Se også vedlagte artikler.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Cannabis / hasj

Cannabis

Cannabis er fellesnavnet på hasj, marihuana og cannabisolje. Hasj er det vanligste ulovlige narkotiske stoffet i Norge.

Les mer

Er det skadelig å røyke hasj?

Jente røyker hasj (colourbox.com)

Er det egentlig farlig å røyke hasj? Se her hvilke konsekvenser hasjrøyking har på kort og lang sikt.

Les mer

- Bruker hasj

Hasj (colourbox.com)

Hva er straffen for å bli tatt i å røyke hasj? Har kjøpt og vil røyke bare en sneip cannabis, hva skjer, hvis det er første gangen? Får man bot, eller gjelder dette kun for besittelse? Er det en eller annen ekstra dom for å røyke det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser