Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Lurte på hvor jeg kan få gratis 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurte om hvor jeg kunne få gratis psykolog hjelp ?? Og vis jeg forteller om noe til h/n psykologen har den psykologen rett til å fortelle det vidre til barnevern osv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
For barn og unge er BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) et sted du får gratis hjelp av psykolog. Du kan ta direkte kontakt med dem selv, eller be om henvisning dit gjennom din fastlege. På Helsestasjon for Ungdom jobber det ofte psykologer.  Du kan gå inn her å sjekke hvordan tilbudet er der du bor.

På lik linje med annet helsepersonell, har leger og psykologer taushetsplikt. Taushetsplikt gjelder også barn og ungdom, men helsepersonell har også plikt til å gi informasjon videre til for eksempel barnevern hvis det er behov..
Helsepersonell kan da komme i en situasjon der de i følge loven må gi ut informasjon for å kunne beskytte andres liv og helse, eksempler på dette kan være ved selvmordsfare eller alvorligfare fare for at en vil skade seg selv eller andre. 

Det du kan gjøre er å spørre psykologen om dette, og få et svar på hvordan vedkommende vurderer det.
Mer informasjon kan du finne på lovdata.no under pasientrettighetsloven, hvis du vil sette deg mer inn i dette. Under §3.3 og §3.4 står det mer om taushetsplikt ift barn/ungdom under 18 år.

Når du har det vanskelig i livet, vil det alltid være en stor hjelp i å snakke med andre om det. Dersom du føler at samtale med psykolog kan være til nytte for deg, så vil jeg oppfordre deg til å søke hjelp.
Det du kan gjøre er å snakke med helsesøster på skolen din om dette, for å finne ut hvilke tilbud som finnes der du bor. Helsesøster kan også være en godt støtte og hjelper når du sliter i hverdagen.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

BUP

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser