Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg er 14 år og har hatt sex med noen over 16 år. Hvis jeg forteller dette til helsesøster kan han bli anmeldt? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Om jeg forteller helsesøster eller psykologen min eller noen andre at jeg har hatt sex med noen over 16 år, kan de da anmelde han?? Jeg vil virkelig ikke de skal gjøre det, fordi jeg er så glad i han.. men jeg vil fortsatt snakke med helsesøster osv om forskjellige ting som prevensjon, og da må jeg vell nevne han..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ulovlig og straffbart for en person over 16 år å ha sex med en på 14 år. Du sier ikke noe om hvor gammel denne personen er, men destod eldre han er destod mer alvorlig vil saken være. 

Jeg forstår at du ønsker å snakke med helsepersonell om prevensjon. Helsepersonell har i utgangspunktet taushetsplikt, men fordi personen du har hatt sex med har begått en straffbar handling ovenfor deg, så kan helsesøster eller annet helsepersonell anmelde saken og personen risikerer da å bli straffet. 

Selv om du er veldig glad i personen du har hatt sex med, er det viktig at du tenker over at det han har gjort er straffbart. Det er flere gode grunner til å vente med å ha sex til man er over den seksuelle lavalder. Du kan lese mer om det i artiklene under.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex