Hopp til hovedinnholdet

Kan man bruke hårfjerningskrem på ballene og rumpehullet?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt å begynne å bruke hårfjerningskrem. Jeg kjøpte meg en i går og tok den litt på armen for skjekke om huden blir irritert, og det ble den ikke. Så jeg tenkt å ta den på hår på penis og mage. Men så har jeg hår på testiklene og i rumpehullet. Så jeg lurte på om jeg kan bruke hårfjerningskrem på ballene og rumpehullet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har tenkt å bruke hårfjerningskrem på penis og mage. Du lurer på om du også kan bruke den på pungen og rumpehullet.

Du kan bruke kremen på magen og rundt penis, men det er ikke anbefalt å bruke den på pungen og rundt rumpehullet. Kremen etser vekk hårene, og kan skade huden. Huden på disse stedene er mere ømfintlig enn ellers på kroppen.

Her får du en oversikt over de forskjellige hårfjerningsmetodene, og du kan også lese om hårfjerning i vedlagte artikkel. Lykke til!

Barbering
Fordelen med å barbere seg er at det er fort gjort, du kan gjøre det selv, og du trenger ikke noe avansert utstyr.

Legg rikelig med skum på området som skal barberes og la det virke et minutt før du går i gang. Barber med hårene for å unngå rifter og nupper. Skyll det barberte området med lunkent vann. Smør deretter huden med en god krem, gjerne en som inneholder aloe vera.

Barbering egner seg best for å fjerne hår under armene, på beina og i underlivet. Dersom du plages av kraftig hårvekst på armene, vil det være bedre å vokse hårene eller bruke hårfjerningskrem. Du vil da få et resultat som varer litt lengre, og unngår stubbete ettervekst.

Intimbarbering
Ta gjerne et varmt bad før du går i gang. Det gjør hårene bløte, noe som gjør intimbarberingen lettere. Hvis du har lange kjønnshår, er det en god idé å klippe dem kortere før barbering.

Like før du barberer deg, bør du skylle området med kaldt vann. Dette strammer huden opp og forbereder den til intimbarberingen. Påfør rikelig med barberskum og la det virke et par minutter før du begynner å barbere. Sørg for at barberbladene er enten nye eller meget skarpe. Gå systematisk til verks med intimbarbering. Stryk høvelen lett over hvert område 2 ganger i retning med hårene. Skyll deretter med lunkent vann. I tillegg vil det være godt for huden å smøre med en god krem, eller en kombinasjon av en nøytral krem og zinksalve. De virker svalende og irritasjonshemmende på huden.

Det bør nevnes at intimbarbering har flere negative faktorer. Mange får ofte hudplager og det er dokumentert at kjønnshårene spiller en positiv rolle for seksualiteten, blant annet ved at de øker stimuleringen til hudnervene. Du kan dermed få en mer positiv seksuell opplevelse hvis du lar være å barbere deg.

Varighet: 1-5 dager.
Smerter: Lite eller ingen.

Epilering
Metoden kan benyttes på uønsket hårvekst på hele kroppen.

Når du epilerer napper du ut hårene med roten med en barbermaskin som er laget for denne typen barbering. Epilering kan for mange oppleves som ganske smertefullt. Det tar ganske lang tid om du skal dekke over store områder, så det kan bli en lang og smertefull affære. Det er imidlertid mindre grisete enn å bruke voks, og garantert kjemikaliefritt for deg som ikke liker krem og skumprodukter.

Det finnes mange epilatorer å få kjøpt, noen er også kombinert epilator og ladyshaver. Man får også kjøpt epilatorer med kjøleelement som demper smerten ved bruk. Smerten blir mindre når du har brukt metoden en stund. Metoden kan benyttes på hele kroppen.

Varighet: 4-6 uker.
Smerte: Ganske høy, men minsker noe når du blir vant til metoden.

Hårfjerningskrem, -gelé og -skum

Du kan bruke hårfjerningskrem, gele eller skum på legger, armer, under armene, bikinilinjen eller andre deler av kroppen. Det anbefales ikke å bruke hårfjerningskrem i underlivet.

Om du bruker krem, gelé eller skum er ofte en smakssak, men har du sensitiv hud er det ekstra milde produkter å få kjøpt. I tillegg er det lurt å se om produktet du velger er laget for et spesielt område på kroppen. Den sarte huden rundt bikinilinjen og under armene har spesielt godt av en mild variant.

Du smører produktet på området hvor håret skal fjernes. Håret blir etset vekk, men det er bare på overflaten det forsvinner. Hårroten blir værende. Det vil vare lenger enn barberingen, og håret vil føles mykere når det vokser ut, siden du unngår de skarpe stubbene. Du kan bruke produktene uansett hårlengde.

Les bruksanvisningen nøye, da får du best resultat. Det anbefales å smøre produktet over et lite område for å sjekke om huden tåler det, minst 48 timer før du planlegger å bruke det på større områder.

Varighet: 3 - 7 dager
Smerte: Kan svi litt, men da bør du ikke bruke produktene.

Voksing
Voks kan brukes på hele kroppen, for eksempel legger, underliv, armer og uønsket hårvekst i ansiktet.

Det er flere forskjellige måter å vokse bort kroppshår. Du smører voksen på det området som skal behandles, og så drar du voksen av ved hjelp av tøystrimler eller strips. Da blir håret med hårroten dratt av.

Voksen kan være kald, varm, på tube, i strips eller på boks. Du kan gjøre det selv, eller få det utført på hudpleiesalong. Hvor vondt det gjør, avhenger av din smerteterskel, men mange synes det er smertefullt. Skal du gjøre dette selv kan det være lurt å alliere seg med en venn som kan hjelpe til med å dra av stripsene.

En ulempe er at du ikke kan vokse hår som er alt for kort, eller alt for langt. Håret bør være cirka 5 mm langt for at voksen skal få tak.

Varighet: 4 - 6 uker
Smerte: Ganske høy. Blir som regel mindre vondt når du har gjort det et par ganger.

Threading
Tråding på norsk, er en gammel asiatisk teknikk der hårene rykkes opp med roten ved hjelp av to bomullstråder som tvinnes langs huden i de aktuelle områdene. Dette er en populær teknikk å bruke på øyenbryn, fordi det er lett å kontrollere hvilke hår som tas med. Det kan også brukes andre steder på kroppen, men dette er det imidlertid ikke alle som utfører.

Det er foreløpig ikke mange som tilbyr denne hårfjerningsteknikken i Norge, og man kan ikke gjøre det selv hjemme.

Varighet: 3-8 uker
Smerte: Mindre enn man skulle tro, men håret blir tross alt rykket ut med roten

Laserbehandling
Denne metoden utføres av godkjente og kvalifiserte behandlere. Laserstrålen sendes ned i huden, treffer hårsekken og skader hårroten slik at hårveksten stopper. Lasermetoden skaper varme ved å reagere på farge, og fungerer derfor best på mørkt hår som vokser på lys hud. Det er derfor viktig at du ikke er brun, men at behandlingen utføres på så blek hud som mulig. Har du for mørk hud, enten det er naturlig eller etter soling eller kjemisk behandling, er det mulig du ikke kan benytte deg av denne metoden.

Du kan få rødflammet hud og føle deg varm etter behandling, men dette vil forsvinne. I noen tilfeller kan du også få noen pigmentflekker som er tegn på forbrenning, men dette er bare overflatisk.

Håret vokser i forskjellige faser, så du vil trenge flere behandlinger før alt håret er borte. Det er ulikt hvor mange behandlinger som trenges før håret er borte. Behandler vil gi deg mer informasjon om dette.

Dette er en svært kostbar og tidkrevende metode. Behandler kan gi opplysninger om prisen.

Varighet: Noen vil oppleve at håret er borte for godt. Andre igjen vil kun merke redusert hårvekst.
Smertefaktor: Vil oppleves varmere jo mørkere hud du har.

Elektrolyse
Metoden er mest vanlig å bruke for å fjerne uønsket hårvekst i ansiktet.
Elektrolysen utføres ved at en nål føres inn langs håret til hårroten, og så blir hårroten drept med et elektrisk støt. Ett og ett hår må behandles om gangen, så dette er ganske tidkrevende. Det er heller ikke vanlig å gjøre dette selv, selv om det med jevne mellomrom dukker opp annonser for apparater til hjemmebruk. Det må utføres av personer med godkjent opplæring i metoden. Elektrolyse brukes gjerne for å ta de lyseste hårene som du ikke kan fjerne med laser.

Kvinner med påvist PCOS og svært sjenerende hårvekst, kan søke NAV om å få dekket elektolysebehandlingen.

Varighet: Når håret først er dødt, kan det vare evig.
Smerte: Høy.

Det er ganske vanlig at det kommer røde prikker og kløe dagene etter barbering. Det skyldes at huden er irritert og at små harde hår som er kuttet gnisser. Noen ganger får man små kviser etter barbering. Det kan komme fordi håret snurrer rundt seg selv og begynner å vokse innover i huden igjen. Det inngrodde håret kan gi en betennelse i huden og i hårsekken som ligner på små kviser. Det er ikke lurt å klemme disse kvisene da man kan få arr eller en bakteriell hudinfeksjon på toppen. Har man mye problemer med inngrodd hår kan man forsøke en hårfjerningskrem i stedet.
 

For å få den beste barberingen er det viktig å bruke et skarp og rent barberblad, og helst et nytt. Det er ikke slik at dyre barberblad er best. I tillegg vil man oftere kunne skifte blad for hver barbering om det koster litt mindre, slik at man får friske blad med mindre bakterier. Ha god hygiene og vask området godt før barbering. Har man plager med mye hårsekkbetennelser kan man forsøke å bruke desinfiserende midler som for eksempel Pyrisept. Bruk mye varmt vann for å gjøre hårene myke. Du kan også bruke barberskum eller barbergele men la denne sitte på i noen minutter før du begynner barberingen så det får tid til å virke. Barber alltid MED håret og ikke mot! Barberer du mot hårene vil du lettere få en hårsekkbetennelse. Det er viktig å rengjøre både før og etter barberingen. Man kan også smøre huden inn med en fet uparfymert fuktighetskrem.

Vennlig hilsen Helsesøster/Helsebror

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva liker partneren best? Skal både gutter og jenter fjerne kroppshår, og skal det være alt eller bare noe?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet