Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

1. Hva skjer hvis jeg blir sett med kniv på skolen?2. Kan tannlegen se det hvis jeg snuser, og vil han/hun fortelle det? 3. Går det an å røyke sigarettsneiper man finner på bakken? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

1.)hei, hva skjer hvis noen ser meg på skolen med kniv?(for selvforsvar) ringer de politiet? om det er lærer liksom. Hvis politiet kommer til skolen og skal snakke med meg. sier de det til foreldrene mine da? 2.) Broren min snuser og røyker. og jeg har lyst til å ta fra ham å prøve. hvis jeg snuser 1 gang ser tannlegen det da? hvis tannlegen ser det sier de det til foreldrene mine? 3.) jeg ser masse røyk på bakken på gater og sånt, som er liksom nesten "tom", liksom en halv røyk. (kanskje mindre enn halv) går det an å røyke resten av den da? liksom er det mer å røyke av den?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

1. Det er ulovlig å gå med kniv offentlig hvis kniven ikke  skal brukes til noe nyttig, som ved fiske og friluftsliv eller i jobb og lignende. Å ha med kniv på skolen for selvforsvar er derfor ikke lov. Jeg vil tro en lærer vil inndra kniven og kontakte foreldrene dine hvis det blir oppdaget. Hvis det blir aktuelt å kontakte politiet, vil foreldrene dine også bli kontaktet på grunn av din unge alder. Du er under den kriminelle lavalder, og kan derfor ikke straffes, men det er mulig politiet likevel vil snakke med deg.

Hvis du føler deg utrygg på skolen, må du forsøke å ordne opp i det på en annen måte. Snakk med foreldrene dine eller en voksen på skolen du stoler på, og forklar hvorfor du er utrygg og hva som kan gjøres for å bedre dette.

2. Tannlegen kommer ikke til å kunne se at du har prøvd snus én gang. Tannleger og tannpleiere kan som regel se det hvis man snuser jevnlig. De har lov til å fortelle det til foreldrene dine, men det er ikke vanlig at de gjør det. Det som er vanlig, er at de anbefaler deg å slutte. Det er ikke bra for tannkjøttet at man snuser. Jeg skjønner at du er nysgjerrig, men hvis du ikke vil bli avhengig bør du ikke prøve å snuse mer enn den ene gangen. Her kan du se en reklame som handler om å være avhengig av snus.

3. Det går an å røyke ferdig en halvrøyket sigarett, men jeg vil ikke anbefale deg å plukke opp det fra bakken. Jeg vil selvsagt ikke anbefale deg å røyke i det hele tatt. Røyk er det eneste produktet som kan drepe deg selv om du ikke gjør noe feil når du bruker det. Alle som røyker tar skade av det, og det er ekstra ille å røyke når man er ung fordi kroppen er sårbar og lungene utvikler seg.  

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig? Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk