Hopp til hovedinnholdet

 Nummen i tå. Bekymret for diabetes og blodsukker. 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er blitt nummen i store tåa og søkte det opp på nettet og det skyldes høyt blodsukker. Jeg er avhengig av sukker. Spiser masse sukker hver dag og har visst at jeg har hatt høyt blodsukker. Jeg går på idrettslinja og spiller fotball så jeg er ekstremt aktiv. Kan det hende jeg har diabetes? og isåfall må jeg ta sprøyter da? er veldig redd for sprøyter så derfor jeg ikke tørr å si ifra til mamma og pappa. Har prøvd selv å prøve og ikke spise sukker men det er nesten ikke mulig. Må jeg tilkalle legen eller kan jeg klare og snu blodsukkeret selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 Du forteller at du har blitt nummen i en tå.

Det er riktig at diabetes kan føre til nedsatt følelse i beina. Men dette gjeld der for de som har hatt diabetes i mange (ti)år, og har hatt dette "ukontrollert", eller fått lite/dårlig behandling. Jeg tror neppe det har skjedd hos deg. Du kan trygt spise sukker og gjøre det som du tidligere har gjort. Det er bra at du trener og er aktiv, ellers bør man spise sunt og variert. Litt godteri kan man unne seg av og til. 

 Nummenheten må ha en annen forklaring.  Det kan være alt fra trange sko, uheldig bevegelsesmønster, innklemte muskler og nerver osv. Du kan se dette litt an. Bedrer det seg ikke i løpet av noen dager/en uke, bør du gå til fastlegen din for en sjekk. Men jeg mistenker ikke alvorlig sykdom, så du trenger ikke være bekymret. 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse