Hopp til hovedinnholdet

Jeg begynte med snus for en måned siden, kan tannkjøttet mitt ha trukket seg opp? 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg begynte å snuse av og til en måned siden, og på fredag kjøpte jeg en boks G3 wire (super sterk) og jeg fullførte den nettopp. Jeg har lagt merke til at tannkjøttet mitt på den ene siden har allerede trukket seg opp 1mm. Er dette mulig på så kort tid? Eller er det bare jeg som innbilder meg det? Og jeg har fått små sår på tannkjøttet og det svir på tunga når jeg har snusen i, er dette også normalt? Og hvis jeg bare innbiller meg det med tannkjøttet, hvor lenge kan jeg snuse før tannkjøttet trekker seg opp? (Jeg vet at dette er veldig individuelt, men hvis det finnes et ca svar hadde jeg satt pris på det.) Takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg kan dessverre ikke gi deg et sikkert svar på hvor lenge eller mye man kan snuse før tannkjøttet skades. Det er, som du sier, veldig forskjellig fra person til person.   
Jeg tror det er uvanlig å få varige skader av å snuse i én måned, men kan ikke garantere det fordi det ikke finnes forskning på dette. 

Hvis tannkjøttet trekker seg opp, blir tannhalsene synlige og da får man ofte ubehagelig ising i tennene. Dette er en skade som kroppen ikke reparerer når man slutter å snuse. 

Det er som regel tannleger og tannpleiere som først ser at noen har begynt å snuse. Tannkjøttet kan være ekstra rødt og man kan få striper i tannkjøttet. Dette blir som regel helt bra igjen når man slutter å snuse.

Det er ikke vanlig å få sår fra snusing, men når man først har et sår i tannkjøttet, vil nok stoffene fra snusen irritere dette så det svir. Hvis du legger snusen et annet sted under leppa, vil såret få bedre blodsirkulasjon og gro raskere. Tunga er følsom for alt man har i munnen, så det er helt vanlig at du kjenner på tunga at du snuser. 

Mange pusser tennene litt ekstra nøye når de snuser. Det er bra, men pass på at du ikke pusser hardt på tannkjøttet ditt. Det kan nemlig også slite på på det sånn at det trekker seg opp.  Det er best å bruke den mykeste tannbørsten man får kjøpt. Tanntråd er også bra for å ta vare på tannkjøttet. 

Om du vil slippe å bekymre deg, er det best å ikke snuse. 
Hvis du velger å fortsette å snuse, er det kanskje litt bedre for tannkjøttet å snuse porsjonssnus enn løssnus. Alle typer snus gir sterk avhengighet og øker risiko for kreft.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Porsjonssnus (foto: colourbox.com)

Tannlege og tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse