Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med at jeg blør kjempemye under mensen. Jeg bruker bind og måtte bytte hele tiden. Jeg er livredd for å måtte bytte bind på skolen og gjør det aldri. Hva kan jeg gjøre for og blø mindre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med at jeg blør kjempemye under mensen. Jeg bruker bind og det er kjempeslitsomt og måtte bytte hele tiden. Jeg har ikke så mye smerte og er heldig sånn sett men alle andre jenter i klassen kan gå en hel skoledag uten og bytte bind. Jeg kan egentlig ikke det, men jeg er livredd for og bytte bind på skolen og gjør det aldri. Jeg har blødd igjennom før og det var kjempeflaut. Hva kan jeg gjøre for og blø mindre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

En del jenter har mensen i tre dager, andre i over en uke. Noen blør lite, og andre mye. I gjennomsnitt pleier det å komme ut ca en halv desiliter menstruasjonsblod i løpet av hele perioden man har mens.

Du kan angripe dette på to måter. Enten starte med p-piller som vil minske blodmengde og blødningstid betydelig eller benytte tampong eller menskopp. Ved begge alternativene vil du kunne slippe å bytte i løpet av skoledagen. Du kan lese mer om begge alternativene i vedlagte artikler.

Om du vil starte med p-piller kan du oppsøke helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Uansett vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster eller helsestasjon for ungdom for å få veiledning i å løse problemet ditt. I tillegg vil du da også får noen å snakke med om problemet ditt.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om vold?

Hvem kan du melde fra til dersom du opplever, eller mistenker, at noen blir utsatt for vold?