Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har ingen anelse om hva jeg skal gjøre mer. Jeg føler meg så fysisk og psykisk utslitt. Jeg sliter med masse ocd og vonde tanker, at jeg snart ikke kan takle det mer. Jeg klarer ikke å leve slik mer. Jeg vil bare ha fred. Hvem kan jeg spørre om hjelp?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har ingen anelse om hva jeg skal gjøre mer. Jeg føler meg så fysisk og psykisk utslitt. Jeg sliter med masse ocd og vonde tanker, at jeg snart ikke kan takle det mer. Jeg klarer ikke å leve slik mer. Jeg vil bare ha fred. Hvem kan jeg spørre om hjelp? Dersom jeg snakker til lærer eller helsesøster, forteller de det videre til foreldrene mine? En dag skal jeg selvfølgelig fortelle dem også, men synes det er ekstra vanskelig å snakke om dette med noen jeg er glad i. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Det er fint at du skriver til oss i ung.no om dette! Og jeg skjønnere at dette er både slitsomt og vanskelig for deg. Og jeg skjønner også at du trenger hjelp. I første omgang vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster.. Det kan hjelpe litt bare å få snakke med noen om hvordan du har det og hva du tenker på. Du og helsesøster kan sammen planlegge hva du skal gjøre videre. Det kan være du skal få hjelp fra barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk og at du også skal til fastlegen din da det er fastlegen som må henvise deg videre.


Det er også viktig at foreldrene dine kjenner til hvordan du har det da de er dine nærmeste til å kunne hjelpe deg i det daglige. Om du ikke vil fortelle til foreldrene dine alene, kan helsesøster eller lege være sammen med deg når du skal fortelle det til dem. Verken helsesøster eller legen vil fortelle noe til foreldrene dine dersom du selv ikke er enige i det så fremt de ikke anser at det er fare for livet ditt. Det finnes hjelp å få så ta kontakt med helsesøster så snart som mulig. Det er slitsomt for deg å ha det slik du nå har det.

Jeg legger også ved noen artikler du kan ha nytte av å lese.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse